KraamSupport

Agenda


 • 10 november 2018
  8 mei 2019 in Utrecht: Congres ‘Slaapproblemen bij jonge kinderen’ Vakblad Vroeg en Euregionaal Congresburo organiseren een congres over slapen en slaapproblemen bij kinderen in de baby- peuter- en kleuterleeftijd. Het bestaat uit twee plenaire lezingen en zes verschillende deelsessies. Het congres is bedoeld voor alle professionals die met jonge kinderen en hun ouders werken. Welke eerste hulp kunnen zij bieden aan ouders van baby’s, peuters en kleuters die worstelen met in- en doorslapen? Wanneer moeten ze doorverwijzen naar specialisten? Hoe kunnen ze ouders, die zelf al zo moe zijn, op een goede manier begeleiden? Wat is daarvoor nodig? Tijdens het congres komen allerlei aspecten aan bod van slaap- en slaapproblemen op de baby, peuter- en kleuterleeftijd. Meer informatie: congresburo.com.
 • 31 oktober 2018
  28 maart 2019 in Amsterdam: Het belang van traumaverwerking Traumatische ervaringen laten, vooral bij kinderen en (jong)volwassenen, littekens achter. Hierbij gaat het om zowel psychologische als fysieke gevolgen. Het in staat stellen van een cliënt, patiënt of leerling om een trauma te verwerken is van groot belang. Wanneer een verwerkingsproces niet goed verloopt of stagneert, kan zich een PTSS ontwikkelen. Het congres (Psycho)Trauma op donderdag 28 maart aanstaande heeft als doel kennis bij te brengen over de meest recente wetenschappelijke inzichten op het gebied van traumaverwerking. Er komt een aantal experts bijeen die ieder vanuit een eigen invalshoek informatie bieden over hun zienswijze, diagnostiek, behandeling en begeleiding. Ga voor het volledige programma en meer informatie naar traumacongres.nl.
 • 31 oktober 2018
  6 december 2018 in Zeist: Congres Hechtingsproblematiek bij kinderen Vroeggeboorte, adoptie of psychiatrische problemen bij de ouder, er zijn diverse risicofactoren voor het ontstaan van hechtingsproblematiek bij kinderen. Problematische gehechtheid heeft negatieve gevolgen voor de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen. Vroegtijdige signalering en behandeling zijn van groot belang. Onder leiding van dagvoorzitter Riet Fiddelaers-Jaspers (hechtings- en verliesdeskundige) krijg je antwoord op onder meer onderstaande vragen: Welke signalen wijzen op een onveilige hechting bij kinderen? Hoe communiceer je met ouders van onveilig gehechte kinderen? Wat is de relatie tussen hechting, breinontwikkeling en traumareacties? Hoe verbind je ouders en kind op een positieve wijze met elkaar? In de middag volg je één verdiepingssessie naar keuze over 'Eerste hulp bij hechting', 'Hechting en complexe scheiding' of 'Intergenerationele overdracht doorbreken'. Meer informatie: medilex.nl.
 • 19 september 2018
  28 november 2018 in Eindhoven: Congres Vroegsignalering bij baby’s Het Congres Vroegsignalering bij baby’s staat dit jaar voor een groot deel in het teken van het vertalen van wetenschap naar de praktijk. De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar baby’s en hun ouders, van hersenonderzoek tot onderzoek naar gedrag zoals huilen. Ook worden er voortdurend nieuwe interventies en materialen ontwikkeld. Jammer genoeg bereiken de nieuwste inzichten lang niet altijd de praktijk. Gevolg is dat professionals niet genoeg kunnen profiteren van de onderzoeksresultaten. Op dit congres delen verschillende wetenschappers hun inzichten en proberen ze een vertaalslag naar de praktijk te maken. De ochtendsprekers geven een overzicht van wat er recent bekend is geworden over de ontwikkeling van het babybrein en wat er uit het grote Generation R onderzoek is gekomen wat baby’s en hun ouders betreft. De deelsessies gaan onder meer over welke kennis er is over zeer jonge kinderen in een complexe echtscheidingssituatie, onderzoek naar de troostreflex van baby’s en actuele inzichten over borstvoeding. Meer informatie: congresburo.com