Babyconnect: digitaal delen van informatie in de geboortezorg

Het samenwerkingsprogramma Babyconnect werkt aan gebruiksvriendelijke informatiedeling tussen cliënten en zorgverleners, en zorgverleners onderling voor betere geboortezorg. Secretaris-generaal van het ministerie van VWS nam gisteren het plan van Babyconnect voor digitaal informatie delen in de geboortezorg in ontvangst.

Eén van de verplichtingen in de Zorgstandaard is het perinataal webbased dossier. Om tot een landelijke structuur te komen voor gezamenlijke digitale gegevensuitwisseling heeft CareCodex, in opdracht van VWS en in samenwerking met Nictiz, Perined en het CPZ, het ‘Framework realisatie ECD Geboortezorg 2018-2022’ opgesteld. Vanuit dit kader werd gestart met de ontwikkeling van het landelijk samenwerkingsprogramma Babyconnect.

Naadloos
Babyconnect werkt aan gebruiksvriendelijke informatiedeling tussen cliënten en zorgverleners, en zorgverleners onderling voor betere geboortezorg. Het doel is naadloos aansluitende zorg voor moeder en kind(eren) rond de zwangerschap en geboorte, inclusief de overdracht naar volgende zorgverleners, waaronder de jeugdgezondheidszorg, kinderartsen en huisartsen.

Regie
Babyconnect ontwikkelde een plan voor het digitaal delen van informatie in de geboortezorg. Bedoeling is dat verloskundigen, gynaecologen, kraamverzorgenden en andere zorgverleners informatie van hun cliënt uit de zorgdossiers van hun collega’s kunnen inzien. Het plan geeft de zwangere de regie op het delen van haar zorggegevens. Het plan, de ‘Roadmap digitaal informatiedelen 2019-2022’, is aangeboden aan Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het Ministerie van VWS. Hij vindt het plan van Babyconnect een prachtige voorloper op het gebied van digitale gegevensuitwisseling in de zorg. ‘Ik ben ongelofelijk onder de indruk van wat jullie hier neerzetten. Gestandaardiseerde informatieoverdracht wordt een onderdeel van kwaliteit van zorg.’

Subsidie
De minister van VWS maakte september vorig jaar bekend dat hij de komende 4 jaar 15 miljoen euro beschikbaar stelt voor de invoering van digitaal gegevens delen in de geboortezorg. Dit geld zal met name worden besteed door regionale samenwerkingsverbanden. VWS gaf tijdens de bijeenkomst een toelichting op deze subsidie die naar verwachting in de eerste helft van 2019 beschikbaar komt. RSO Nederland is opdrachtgever van het programma Babyconnect en vormt samen met het CPZ en Nictiz de stuurgroep.

Verslag en beeld van de bijeenkomst en het plan vind je op de website babyconnect.org.

Meer weten? Neem dan contact op met Babyconnect: via (020) 33 46 050, info@carecodex.org.

(foto: shutterstock)

 

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen