‘Bied vrouwen met hypertensieve aandoeningen continuïteit van zorg’

In tien procent van de zwangerschappen is er sprake van een hypertensieve aandoening. Er is weinig bekend over hoe zwangere vrouwen dit ervaren, op welke wijze zij hier emotioneel mee omgaan en hoe de zorgverlening hun ervaring beïnvloedt. In een Australische kwalitatieve studie werden twintig vrouwen tussen de 20 en 40 jaar oud geïnterviewd die tien tot twaalf maanden eerder waren bevallen.

Uit de analyse kwamen vier thema’s naar voren. Het eerste thema beschrijft de reactie op de diagnose. Deze wordt gekenmerkt door gevoelens van verrassing en angst, het gevoel de controle over de situatie te verliezen mede doordat de geboorte plotseling medisch urgent werd.

Het tweede thema beschrijft de uitdaging van het moederschap. Als er postpartum sprake was van fysieke scheiding van moeder en kind ervoeren de participanten bezorgdheid over de mogelijke effecten hiervan op het hechtingsproces met hun kind.

Het derde thema beschrijft het proces van aanpassing en acceptatie van de situatie. Participanten gaven aan tijd nodig te hebben om de ernst van de situatie tot zich door te laten dringen, maar ook om hun verwachtingen en plannen betreft de zwangerschap en baring aan te passen.

Tot slot beschrijft het vierde thema dat er een moment komt dat vrouwen ‘de draad weer oppakken’. Gevoelens van opluchting, de drang om voor hun kind te zorgen, maar ook gedachten aan een volgende zwangerschap karakteriseren dit thema.

De auteurs concluderen dat hypertensieve aandoeningen behoorlijke impact hebben op vrouwen. Hun aanbeveling is om deze vrouwen een zorgmodel aan te bieden met continuïteit van zorg en ruimte en aandacht voor het betrekken van familie of vrienden. (bron: Kennispoort Verloskunde)

 

(foto: shutterstock)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen