Biologische klok man speelt ook een rol in gezondheid kind

Niet alleen vrouwen, maar ook mannen hebben een biologisch klok, zo blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek. Hoe ouder de vader, hoe groter de kans op afwijkingen bij de baby. Kindjes met een oudere vader hebben bijvoorbeeld een hoger risico op cognitieve en psychische stoornissen en beroertes later in het leven.

Naarmate een man ouder wordt, verslechtert de kwaliteit van zijn sperma en vergroot de kans op zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte vergroot. Ook is het risico op aandoeningen hoger bij kindjes met een oudere vader. Bijvoorbeeld: waar mannen die voor hun 25ste een kind krijgen, een kans van 1 op de 141 hebben op een kindje met schizofrenie, is dat bij vaders van 50+ een kans van 1 op 47.

Genetische afwijkingen in het zaad

“Als mannen ouder worden, neemt de kans op genetische afwijkingen in het zaad toe. Het is dus niet gek dat dat invloed kan hebben op het nageslacht”, aldus hoofdonderzoeker Gloria Bachmann van Rutgers University. Zij raadt het mannen met een kinderwens aan om vanaf hun 35ste hun zaadcellen te laten invriezen.

Bron: Nationale Zorggids

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen