Bloed zwangere vrouw geeft veel prijs

Tijdens de zwangerschap zijn stukjes erfelijk materiaal van het ongeboren kind aanwezig in het bloed van de moeder. Door bij de zwangere vrouw bloed af te nemen, kan de arts onderzoeken welke bloedgroep het kind heeft, en of er sprake is van erfelijke of chromosoom-afwijkingen, zoals het syndroom van Down. Maar er is meer af te leiden van de DNA-fragmenten in het moederbloed. Florentine Thurik van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam laat in haar promotieonderzoek zien dat er ook iets te zeggen is over de gezondheid van de placenta en complicaties die daarmee verband houden, zoals spontane vroeggeboorte.

Het afnemen van bloed bij een zwangere vrouw om na te gaan welke bloedgroep het kind heeft, is al geruime tijd mogelijk in Nederland. Bij de bloedtest wordt gekeken naar celvrij placentair DNA (cfpDNA). Dit erfelijk materiaal is in fragmenten aanwezig en komt voornamelijk uit cellen van de placenta. Het DNA is meestal identiek aan het DNA van het ongeboren kind. Al vroeg in de zwangerschap, vanaf de vijfde week, is dit cfpDNA aanwezig – na de bevalling is het snel verdwenen.

Thurik keek naar de variatie in de hoeveelheid celvrij placentair DNA in het derde trimester van de zwangerschap. De stukjes erfelijk materiaal bleken een indicatie te zijn voor zwangerschapscomplicaties die met de gezondheid van de moederkoek te maken hebben. Hoge niveaus van cfpDNA kunnen wijzen op pre-eclampsie, het HELLP-syndroom, een pasgeborene met een relatief laag gewicht voor de zwangerschapsduur en een zuigeling met het syndroom van Down. Deze bevindingen suggereren dat de hoeveelheid DNA-fragmenten in het derde trimester een weergave is van de schade aan de placenta bij verschillende zwangerschapscomplicaties, aldus de onderzoekster.

(Beeld: Shutterstock)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen