Druk op vaders voor en na de kraamtijd door werkgevers

Langer betaald verlof en een betere balans tussen werk en privé. Dat zijn enkele behoeften van ouders die komen uit een peiling onder het Landelijk Ouderpanel. 30 procent van de moeders geeft aan dat hun man te weinig tijd had om aan het gezinsleven te kunnen wennen. Bijna 60 procent van de vaders was minder dan een week vrij na de geboorte van hun kind. 29 procent van de vaders was maximaal twee weken vrij. Deze vrije dagen werden voornamelijk ingevuld door de wettelijke verlofdagen, aangevuld met vakantiedagen. Hoewel het vaderschapsverlof dit jaar is uitgebreid, vindt 30 procent van de ouders dat vaders twee weken betaald verlof verdienen. 28 procent vindt zelfs dat dat een maand moet zijn. ,,Ik ben als aanstaande papa heel erg onder druk gezet om het bedrijfsbelang voor te laten gaan, zowel voor de bevalling als erna. Als er iets zou gebeuren, moest ik komen en ik heb geen enkele dag gekregen. Kort daarop heb ik op staande voet ontslag genomen.”

Reacties van ouders over vaderschapsverlof
,,Beide ouders verdienen één jaar betaald verlof. Voor stabiliteit, ondersteuning, hechting en een band opbouwen. Je kiest samen voor kinderen en het eerste jaar is gewoon heel pittig. Het zou fijn zijn als je dit samen met je partner kunt doen.”

,,De eerste periode met veel slaapgebrek is gewoon heel zwaar. Er verandert een boel, en zoals in ons geval heeft hij ruim een week voor mij moeten zorgen omdat ik me niet kon redden vanwege een keizersnee. Een maand betaald verlof zou ik een goed begin vinden.”

,,Het zou gesplitst moeten worden, zeker twee weken aansluitend op de bevalling en vervolgens ten minste één maand vrij in te delen. Zes weken op zijn minst. Dan nóg lopen wij achter op de rest van Europa. Het verlof van moeders moet ook uitgebreid worden. Ook daar loopt Nederland hopeloos achter.”

,,Ik denk dat het verplicht stellen van vaderschapsverlof het belang van de aanwezigheid van de vader onderschrijft en dat is heel belangrijk.”

Achtergrondinformatie over de deelnemende ouders
In totaal deden 371 ouders aan deze peiling mee, waarvan 51 vaders en 320 moeders. De meeste ouders (91%) zijn van Nederlandse komaf. Andere nationaliteiten zijn Marokkaans, Surinaams en Aziatisch.

Download hier de Resultaten peiling Vaderschapsverlof (juni 2018)

Bron: Stichtingopvoeden.nl

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen