Duimen en nagelbijten verkleint kans op allergie

Jonge kinderen die duimen of op hun nagels bijten verkleinen hiermee de kans om op latere leeftijd allergieën te ontwikkelen. Dit blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland.

Bacteriën
Van nature komen op onze handen en vingers bacteriën voor. Een kind dat zijn handen regelmatig in zijn mond stopt krijgt deze bacteriën vaker naar binnen dan een kind dat dat niet doet. Hierdoor bouwt een kind dat duimt of nagelbijt meer weerstand op tegen mogelijke allergieën. De Nieuw-Zeelandse onderzoekers zijn al jaren bezig met hun onderzoek. Zij volgden kinderen die in 1972 en 1973 zijn geboren. Zij onderzochten de gewoontes van de kinderen op hun vijfde, zevende, negende en elfde levensjaar. Toen de kinderen 13 en 32 waren werden zij getest op allergieën.

Bevindingen
De deelnemers die niet op hun nagels hadden gebeten noch hadden geduimd hadden het vaakst last van allergieën (49 procent). Kinderen die op hun duim hadden gezogen of op hun nagels hadden gebeten  hadden in verhouding minder last van allergieën (38 procent). Bij kinderen die zowel op hun nagels hadden gebeten als op hun duim hadden gezogen kwamen allergieën het minst vaak voor (31 procent). Volgens de onderzoekers moeten de conclusies van het onderzoek niet gebruikt worden als aanleiding op duimen en nagelbijten aan te moedigen.

Marjolein Wolf

Hoofdredacteur Kraamsupportonline

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen