Eerst jezelf

Ik schreef al eens eerder dat goede zorg bij jezelf begint. Door mijn gesprekken met kraamverzorgenden hoor ik veel en ik moet zeggen dat ik soms ook wel schrik. Collega’s die twintig dagen achter elkaar werken, in hun vrije tijd extra wachten draaien, tijdens hun werkweek regelmatig een nacht extra werken en zodoende na een partus de volgende dag weer op tijd present zijn in hun gezin.

In mijn ogen is dit volstrekt onverantwoordelijk. Allereerst omdat je met mensen werkt en grote verantwoordelijkheden draagt, maar ook omdat je zo snel zult opbranden en burned-out raakt.

Ik hoor kraamverzorgenden vaak zeggen dat hun werk eerst komt, dan de kinderen, dan hun partner, dan de rest van de mensen om hen heen en dan pas komen ze zelf aan de beurt. Maar het zou andersom moeten zijn: eerst jezelf, dan je partner en gezin en dan de rest pas.

Daar komt nog bij dat kraamverzorgenden met griep, koorts, pijnlijke lijven etc… doorwerken en roofbouw plegen op hun lichaam. Als ik zeg: ‘goede zorg begint bij jezelf’ dan is het antwoord: ‘ja, maar mijn werk is zo belangrijk voor me. En uiteraard begrijp ik dat volkomen. Maar doorgaan en geen of weinig rust en vrije tijd nemen is niet verstandig. Je leeft niet om te werken, maar je werkt om te leven.

Door maar door te gaan houden we met zijn allen de situatie in stand. Zeg nu zelf: acht dagen werken is toch niet van deze tijd? In ziekenhuizen worden de verpleegkundigen afgewisseld en dat vinden ouders niet erg. Verloskundigen delen hun diensten op. Wij werken gewoon acht en als het moet elf dagen door, of nog langer. Ik denk dat iedereen minder opbrandt als er gewoonvier4 dagen gewerkt kan worden. Twee kraamverzorgenden per gezin kan ook een verrijking zijn omdat je allemaal iets anders inbrengt in een gezin.

Ik ben dan ook van mening dat voor jezelf zorgen met het woord ‘nee’ begint. Iedereen heeft meer aan een fitte kraamverzorgende. Werken moet je tegenwoordig tot je 67ste en dat wat je nu kunt kan je dan echt niet meer. Dus pas goed op jezelf. En denk er eens over na. Ik ben benieuwd naar jullie mening.

Dit is de weblog van Djoke ten Kate, kraamverzorgende, natuur­geneeskundig therapeut/counselor en gespecialiseerd in psychosociale zorg rondom zwangerschap en geboorte

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen