Effect coronavirus op deelname zuigelingen aan het RVP is beperkt

Het RIVM meldt dat de uitbraak van het coronavirus een “beperkte” invloed heeft gehad op de deelname van zuigelingen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Vrijwel alle zuigelingen nemen nog steeds deel. Wel blijft het aandeel kinderen dat de afgelopen maanden de eerste BMR bof, mazelen,rodehond -vaccinatie (rond 14 maanden) heeft gekregen ongeveer vijf procent achter ten opzichte van het jaar daarvoor. Voor de eerste DKTP difterie kinkhoest tetanus polio -vaccinatie (rond twee of drie maanden) zien we een vergelijkbaar beeld. Dankzij de enorme inzet van de jeugdgezondheidszorg (JGZ Jeugdgezondheidszorg ) in Nederland is een grote daling in de deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma voorkomen. Vooral in de maand maart werden minder kinderen dan gebruikelijk gevaccineerd. Dit is in april deels weer ingehaald. Op dit moment is het nog te vroeg om iets te kunnen zeggen over de deelname in andere leeftijdsgroepen.

Inzet jeugdgezondheidszorg
Vanaf het begin van de coronacrisis is het belang van vaccineren benadrukt door de JGZ. 200.000 ouders van kinderen van 0 tot 2 jaar hebben eind maart een extra brief ontvangen met daarin de oproep te blijven vaccineren. Hieraan is duidelijk gehoor gegeven.

Maart en april
Het aandeel gevaccineerde kinderen blijft nog wel ongeveer vijf procent achter ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit is niet onverwacht aangezien kinderen en ouders nu niet naar het consultatiebureau mogen komen als ze milde verkoudheidsklachten hebben of als er iemand uit het gezin koorts heeft. In dat geval wordt de vaccinatie 1-2 weken uitgesteld. Het is de verwachting dat de komende maanden meer kinderen alsnog worden gevaccineerd. De uiteindelijke vaccinatiegraad wordt pas op 2-jarige leeftijd bepaald. Voor kinderen geboren in 2019 en 2020 gebeurt dit in het jaar 2022 en 2023. Op dit moment is het nog te vroeg om iets te kunnen zeggen over de deelname in andere leeftijdsgroepen, zoals voor de meningokokkenvaccinatie voor 14-jarigen.

bron: Captise.nl

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen