‘Emotie-eten kan al op zeer jonge leeftijd worden aangeleerd’

Ouders die hun jonge baby met eten (borst- of kunstvoeding) troosten, hebben later eend kind met een hoger gewicht dan gemiddeld dat zelf behoefte voelt om te emotie-eten. Dit blijkt uit onderzoek van Generation R, verbonden aan het Erasmus MC. Kinderen die op latere leeftijd bijvoorbeeld verdriet voelen of vermoeid zijn, zullen eerder naar eten grijpen. Nog niet eerder ontdekten onderzoekers dat baby’s al op jonge leeftijd doorhebben dat emotie-eten ‘helpt’. Dit meldt NRC.

“Wij dachten dat emotie-eten pas later wordt aangeleerd. Maar het lijkt erop dat al in het hele vroege leven deze behoefte tot eten wordt gevormd”, zegt onderzoeker Pauline Jansen van het Erasmus MC.

Ze begrijpt dat ouders willen vasthouden aan voeden op verzoek van het kind, maar adviseert ouders tegelijkertijd om eens goed te kijken naar de oorzaak van het huilgedrag. Huilen betekent lang niet altijd dat er gevoed moet worden. Het kan ook een vieze luier, vermoeidheid of onrust betekenen.

Overigens is er geen groot verband gevonden tussen een hoger gewicht en emotie-voeden op babyleeftijd. Maar, stelt Jansen, wel zichtbaar genoeg om er aandacht aan te besteden. Daarom wil ze er ook meer onderzoek naar doen. Generation R Next gaat hiermee aan de slag door te kijken naar de aanleg van het kind.

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactie



Dank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen