‘Emotie-eten kan al op zeer jonge leeftijd worden aangeleerd’

Ouders die hun jonge baby met eten (borst- of kunstvoeding) troosten, hebben later eend kind met een hoger gewicht dan gemiddeld dat zelf behoefte voelt om te emotie-eten. Dit blijkt uit onderzoek van Generation R, verbonden aan het Erasmus MC. Kinderen die op latere leeftijd bijvoorbeeld verdriet voelen of vermoeid zijn, zullen eerder naar eten grijpen. Nog niet eerder ontdekten onderzoekers dat baby’s al op jonge leeftijd doorhebben dat emotie-eten ‘helpt’. Dit meldt NRC.

“Wij dachten dat emotie-eten pas later wordt aangeleerd. Maar het lijkt erop dat al in het hele vroege leven deze behoefte tot eten wordt gevormd”, zegt onderzoeker Pauline Jansen van het Erasmus MC.

Ze begrijpt dat ouders willen vasthouden aan voeden op verzoek van het kind, maar adviseert ouders tegelijkertijd om eens goed te kijken naar de oorzaak van het huilgedrag. Huilen betekent lang niet altijd dat er gevoed moet worden. Het kan ook een vieze luier, vermoeidheid of onrust betekenen.

Overigens is er geen groot verband gevonden tussen een hoger gewicht en emotie-voeden op babyleeftijd. Maar, stelt Jansen, wel zichtbaar genoeg om er aandacht aan te besteden. Daarom wil ze er ook meer onderzoek naar doen. Generation R Next gaat hiermee aan de slag door te kijken naar de aanleg van het kind.

Reactie op “‘Emotie-eten kan al op zeer jonge leeftijd worden aangeleerd’


  1. Alexandra Knijnenburg IBCLC schreef:

    Helaas is er geen aandacht besteed in het onderzoek aan het feit dat er een groot verschil zit tussen borst en kunstvoeding. De borst geeft soms veel en soms weinig voeding. Borstvoeding is maar 20% voeding een 80% stress verlagend, en een optimale (zoals de natuur bedoelt heeft) regulatie van lichaamsprocessen. Er is ruimschoots bekend dat kinderen die drinken aan de borst een optimale hartslag hebben, temperatuur hebben, bloedsuikerspiegel hebben, zuurstof gehalte in hun bloed hebben ivm hun ademhaling zoals de natuur het bedoelt heeft. Er is veel te weinig bekend mbt dit onderzoek of dit baby’s waren die 6 maanden exclusief borstvoeding kregen of een combinatie van borst en kunst voeding.
    Graag zou ik een onderzoek zien gedaan worden onder een groep minimaal 30ers die 6 maand exclusief borstvoeding gekregen en daarna zolang als de baby en hun moeder fijn vonden. Deze groep is nl wel te vinden in Nederland.

    Met vriendelijke groet,
    Alexandra Knijnenburg IBCLC

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen