Friesland en Noord-Brabant meest borstvoedingsvriendelijke provincies

Het aantal borstvoedingsvriendelijke gemeenten in Nederland stijgt elk jaar. De provincies Friesland en Noord-Brabant zijn koplopers: daar is inmiddels 25 procent van de gemeenten borstvoedingsvriendelijk. Dit jaar ontvingen ook drie Waddeneilanden de titel: Texel, Terschelling en Ameland.

Steeds meer steden en dorpen sluiten zich aan, zo blijkt uit een analyse van het Voedingscentrum. Dit jaar kwamen er tien gemeenten bij. Naast de Waddeneilanden krijgen de volgende zeven gemeenten deze week ook een plaquette: Aalsmeer, Grave, Huizen, Reusel-De Mierden, Weststellingwerf, Wijdemeren en Zutphen. In totaal zijn er nu 44 borstvoedingsvriendelijke gemeenten in Nederland.

Vanzelfsprekender

Wethouder van de gemeente Huizen M.W. Hoelscher: ‘Borstvoeding is belangrijk voor een goede start. Het is altijd en overal beschikbaar, maar moeders kunnen zich ongemakkelijk voelen om het buitenshuis te geven. Dat moeders nu op verschillende plaatsen in Huizen nadrukkelijk welkom zijn om hun kindje te voeden, maakt het voor iedereen zoveel vanzelfsprekender.’ De titel ‘borstvoedingsvriendelijk’ geeft het Voedingscentrum aan gemeenten die zich inzetten om het geven van borstvoeding op openbare locaties vanzelfsprekender te maken. Ze moeten daarvoor tenminste één borstvoedingsvriendelijke locatie per 50 pasgeborenen hebben. Dat kunnen restaurants of cafés zijn, maar ook sportscholen, bibliotheken, winkels, musea en attractieparken.

Voeden kan hier

Om duidelijker zichtbaar te maken op welke locaties moeders welkom zijn om hun kind te voeden, is er het beeldmerk ‘Voeden kan hier’ van het Voedingscentrum. Openbare locaties kunnen dit beeldmerk ophangen of opplakken op goed zichtbare plekken. Ruim 90 procent van de vrouwen geeft aan dat ze graag meer locaties met het beeldmerk zouden willen zien.

Het Voedingscentrum heeft een handige tool op de site waarmee vrouwen snel kunnen zien waar ze zeker welkom zijn om hun kind te voeden, zie: voedingscentrum.nl

 

(foto: shutterstock)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen