‘Geef baby’s één vaccinatie minder tegen kinkhoest’

Baby’s kunnen in het vervolg toe met twee in plaats van drie vaccinaties tegen kinkhoest. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan staatssecretaris Blokhuis van Welzijn, Volksgezondheid en Sport.

Dit is mogelijk omdat alle zwangere vrouwen in Nederland vanaf 1 januari 2019 een vaccinatie tegen kinkhoest krijgen aangeboden. In principe krijgen vrouwen de inenting tussen de 28ste en 32ste week van de zwangerschap, met een uitloop tot 38 weken. De vaccinatie van hun moeder beschermt pasgeboren baby’s tot ze zelf na drie maanden hun eerste vaccinatie krijgen. Als ze tot de kleine groep behoren die toch kinkhoest krijgt, dan verloopt die veel milder. Het nieuwe vaccinatieschema is minder belastend voor baby’s.

Drie en vijf maanden
Tot nu toe worden zuigelingen met twee, drie en vier maanden gevaccineerd. Daarna volgen nog vaccinaties met elf maanden en vier jaar. De Gezondheidsraad adviseert de minister nu om zuigelingen in het vervolg te vaccineren drie en vijf maanden na de geboorte. De vaccinaties met elf maanden en vier jaar blijven gehandhaafd. Voor een aantal baby’s blijft het net als tot nu toe aanbevolen om op jonge leeftijd drie vaccinaties te krijgen tegen kinkhoest. Dat geldt voor baby’s van moeders die zich tijdens hun zwangerschap niet hebben laten vaccineren tegen kinkhoest, baby’s die minder dan twee weken na de vaccinatie van hun moeder geboren zijn, baby’s van moeders die Hepatitis B hebben en te vroeg geboren baby’s. Die laatste groep is het grootst. Ongeveer acht procent van alle baby’s wordt te vroeg geboren.

Bescherming
De vaccinatie tegen kinkhoest wordt gegeven in een combinatievaccin dat behalve tegen kinkhoest bescherming biedt tegen difterie, polio, tetanus, hepatitis B en Hib, een bacterie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Het aanpassen van het schema voor de kinkhoestvaccinaties heeft geen gevolgen voor de werkzaamheid van die andere vaccinaties.

Uitgeput
Jonge baby’s die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn lopen het meeste risico om kinkhoest te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld doordat volwassenen met kinkhoest een baby al hoestend besmetten. Jonge baby’s kunnen uitgeput raken van de hoest waarmee kinkhoest gepaard gaat. Jaarlijks overlijden één of twee baby’s aan kinkhoest, vrijwel altijd (nog) niet gevaccineerde baby’s. De laatste twintig jaar neemt het aantal gevallen van kinkhoest bij volwassenen weer toe, waarschijnlijk omdat de bacterie die kinkhoest veroorzaakt zichzelf veranderd heeft. Jaarlijks worden bij GGD’s 4000 tot 10.000 gevallen gemeld, dat is vermoedelijk veel minder dan zich in werkelijkheid voordoen. (bron: nos.nl)

 

(foto: shutterstock)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen