Gehoorscreening van pasgeborenen weer van start

De gehoorscreening van pasgeborenen is op 4 mei 2020 weer gestart. Sinds 24 maart 2020 was er, vanwege het coronavirus, een tijdelijke stopzetting van deze screening.

De gehoortest wordt meestal samen met de hielprik uitgevoerd, als een baby 4 tot 7 dagen oud is. De hielprik is in de afgelopen periode wel doorgegaan. Een tijdige hielprik is noodzakelijk, omdat de ziekten die de hielprik opspoort snel behandeld moeten worden. Met de gehoortest wordt ernstig gehoorverlies opgespoord. De behandeling van ernstig gehoorverlies is ook belangrijk, maar kon langer wachten.

Vanaf 4 mei voeren hielprikscreeners die voor de hielprik bij een gezin komen, ook  weer de gehoorscreening uit. Dit gebeurt volgens het standaard protocol. Er gelden wel aangescherpte maatregelen vanwege het coronavirus. Voor de groep pasgeborenen die de gehoorscreening heeft gemist door de tijdelijke stopzetting, is een inhaalprocedure ontwikkeld.

De aangescherpte maatregelen zijn tot nader order van kracht. Ze zijn opgesteld door het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  (Centrum voor Bevolkingsonderzoek) in samenwerking met de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding en afgestemd met GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst   GHOR Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio  Nederland en ActiZ.

 

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen