Groot deel zorgprofessionals ontevreden over hun werk

Zorgprofessionals zoals verzorgenden en verpleegkundigen zijn in toenemende mate ontevreden over de invulling van hun baan. Dit blijkt uit een onderzoek onder bijna 900 zorgprofessionals in opdracht van uitzend- en thuiszorgorganisatie HappyNurse.

Een te hoge werkdruk, in combinatie met onvoldoende mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling en onvoldoende uitdaging zorgt ervoor dat 93 procent van de ondervraagden een of meerdere aspecten van hun huidige baan als storend ervaren. Ruim twee derde is zelfs van mening dat ze niet de kwaliteit zorg kunnen bieden die ze willen bieden. Het onderzoek werd door middel van een online vragenlijst uitgevoerd onder 882 verzorgenden en verpleegkundigen in Nederland in december 2018.

Onvoldoende tijd
De ondervraagde zorgprofessionals omschrijven zichzelf overwegend als ‘ambitieus en zelfstandig’, maar worden door veel werkgevers niet als zodanig behandeld. Zo zou 70 procent graag meer zelf de hand hebben in de werkplanning en weekindeling, en zegt eenzelfde percentage dat ze door alle rapportage-eisen onvoldoende tijd overhouden voor het bieden van goede zorg. Bureaucratie Slechts 7 procent van de ondervraagden zegt ‘heel tevreden’ te zijn met zijn/haar huidige baan. Overige ondervraagden geven onder meer aan last te hebben van bureaucratie, onvoldoende inhoudelijke coaching te krijgen en onvoldoende te worden uitgedaagd. Vooral de hoge werkdruk als gevolg van onvoldoende inzet van personeel is veel zorgprofessionals een doorn in het oog. Dit zorgt er onder meer voor dat ruim 12 procent van de ondervraagden niet toekomt aan enige vorm van persoonlijke/professionele ontwikkeling.

 

(foto: shutterstock)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen