Handvatten voor het verbeteren en versterken van de ouder-kindrelatie

Hoe ga je om met kind en ouders als de band tussen hen onvoldoende veilig is voor beiden? Deze vraag vormt de rode draad van de lezing van Paulien Kuipers, directeur van Stichting Kinderleven en auteur van het boek ‘Eerste hulp bij hechting’, op 28 maart in Amersfoort. Zij zal concrete handvatten bieden aan jeugdhulpverleners voor het verbeteren en versterken van de ouder-kindrelatie.

Kuipers zal onder meer uitleg geven over het vijfstappenmodel dat zij heeft ontwikkeld om het hechtingsproces bij jonge kinderen te bevorderen. ‘Centraal staat het kind werkelijk zien, stil staan bij wat je wel en niet ziet, de pijn van de ouders naar voren halen en het op gang brengen van een circulair gesprek tussen ouders en kind, ook als het kind nog een baby is’, vertelt Kuipers.

Vertrouwen
Kuipers vindt dat, ondanks alle goede inzet binnen de jeugdzorg, toch vaak voornamelijk oplossingsgericht wordt gehandeld: waar kan het kind naar toe om het weer een veilige basis te bieden. ‘Zeker bij jonge kinderen is dat meestal óns besluit en het kind móet mee. Maar om het kind echt vertrouwen te laten krijgen in een nieuwe thuisbasis, is een zeer empathische houding nodig, begeleid met de juiste woorden. Pas als we daarin slagen, kan het kind zich mogelijk – door alle schade heen die een traumatische band met ouders nu eenmaal geeft – verder ontwikkelen. Gebeurt dit onvoldoende, dan kan het kind soms levenslang in de wachtstand blijven staan.’

Meer informatie: vakbladvroeg.nl

 

(foto: shutterstock)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen