Het Babyhuis: ‘We bieden zorg en ondersteuning aan moeders die tijdelijk niet in staat zijn om voor hun kind te zorgen’

Stichting Het Babyhuis biedt opvang aan baby’s voor wie ouders tijdelijk niet kunnen zorgen, evenals woonruimte en begeleiding aan hoogzwangere en pas bevallen vrouwen. Vijf jaar geleden begon de stichting in Dordrecht, hierna in Capelle aan den IJssel en binnenkort opent de stichting een nieuwe locatie in Leiden.

Het Babyhuis is een non-profit organisatie die opvang, zorg en begeleiding biedt aan (aanstaande) moeders en baby’s. Moeders die met tijdelijke ondersteuning in staat zijn hun kind een verantwoorde verzorging en opvoeding te bieden, waarmee onnodige uithuisplaatsingen worden voorkomen. Dit gebeurt vanuit de missie dat pasgeborenen en hun moeders de kans moeten krijgen om na een geslaagd hechtingsproces samen een verantwoorde toekomst in te gaan.

Buiten het systeem
In het Babyhuis draaien het kernteam en het team vrijwilligers diensten en is er 24 uurs opvang en begeleiding. Zo kent het team onder meer een kinderarts, klinisch psycholoog en gedragswetenschapper. ‘We bieden zorg en ondersteuning aan moeders die tijdelijk niet in staat zijn om voor hun eigen kind te zorgen’, aldus oprichter Barbara Muller. ‘Het gaat vooral om moeders die buiten het systeem vallen, waardoor zij geen kans maken op reguliere hulpverlening. Of om moeders die geen contact opnemen met de reguliere hulpverlening uit angst hun kind kwijt te raken. Het Babyhuis kan misschien wel gezien worden als de laatste kans voor een moeder die niet in staat is om haar kind zelf groot te brengen.’ Met de aanpak kan veel leed worden voorkomen. Zo hoefde van de 135 moeders die de afgelopen paar jaar zijn opgevangen door Het Babyhuis, slechts 6 procent afscheid te nemen van haar kind. Dit betekent dat 94 procent een band kon blijven opbouwen. Muller: ’Een prachtige ontwikkeling, want er is niets zo schadelijk als het onnodig scheiden van een moeder en haar kind.’

Rode loper
Mullers streven is om in elke grote stad een soortgelijk huis te openen. Na Dordrecht en Capelle aan den IJssel wordt nu de laatste hand gelegd aan een vestiging in Leiden in de voormalige bibliotheek. Wethouder Roos van Gelderen (Jeugd, Zorg en Welzijn) is verguld met de komst van het Babyhuis naar haar stad. ‘Ik ben in Dordrecht op bezoek geweest in het Babyhuis en daar was ik erg van onder de indruk. Er wordt daar, op een heel kwetsbaar moment voor ouders en kind, op een goede manier hulp geboden vanuit een huiselijke situatie. Ik ben ervan overtuigd dat straks ook in Leiden daarmee in veel gevallen voorkomen kan worden dat kinderen op jonge leeftijd bij hun ouders weggehaald moeten worden. Elk geval is er één te veel. De rode loper gaat in ieder geval uit.’ Het Babyhuis Leiden gaat acht moederkind units herbergen, waarin naar behoefte ook intensieve 24-uurszorg wordt geboden. (bronnen: vakbladvroeg.nl, ad.nl, het-babyhuis.nl)

Bezoek voor meer informatie naar de website van Stichting Het Babyhuis.

 

(foto: shutterstock)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen