Het gevoel dat ‘de tijd op is’ ervaren vrouwen als opgelegd ziekenhuisbeleid

Cliëntgerichte zorg zou cliëntparticipatie en geïnformeerde besluitvorming moeten bevorderen en leiden tot meer geïndividualiseerde zorg. Onderzoek gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Midwifery stelde de vraag of vrouwen werkelijk cliëntgerichte zorg ervaren, specifiek rondom het inleiden van de baring bij ongecompliceerde serotiene zwangerschappen.

De onderzoekers verrichtten een ‘metasynthese’ volgens richtlijnen van het Joanna Briggs Institute (JBI) van vijf kwalitatieve studies naar de beleving van vrouwen rondom inleiden bij een ongecompliceerde serotiene zwangerschap. De belangrijkste bevinding is dat vrouwen ervaren dat ze onvoldoende goede en goed getimede informatie krijgen over inleiding bij een serotiene zwangerschap. Vrouwen zien hun zorgverlener als primaire informatiebron en volgen medisch advies vaak op.

Angst
Als zorgverleners de nadruk leggen op risico’s en als een spontane baring uitblijft, kunnen vrouwen het gevoel krijgen dat hun lichaam faalt en worden ze meer bereid inleiding te accepteren. Het gevoel dat ‘de tijd op is’ ervaren vrouwen als opgelegd ziekenhuisbeleid en draagt bij aan hun angst voor toename van interventies. Anderzijds wil een aantal vrouwen graag een inleiding wegens het ongemak van een gevorderde zwangerschap en de veiligheid van kun baby.

Onschatbaar
Gebrek aan informatie en betrokkenheid in de besluitvorming geeft vrouwen minder gevoel van controle, waardoor ze de inleiding negatiever ervaren. De behandeling door verloskundigen en gynaecologen zelf wordt echter als ‘onschatbaar’ gewaardeerd. De auteurs concluderen dat er rond inleiding van serotiene zwangerschappen meer sprake is van ‘informed compliance’ dan van werkelijk cliëntgerichte zorg. Zij bevelen aan de zorg beter te individualiseren en meer cliëntgericht in te richten. Daarnaast adviseren zij keuzehulpen voor vrouwen te ontwikkelen. (bron: kennispoort-verloskunde.nl)

 

(foto: shutterstock)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen