‘Kraamzorg is effectief en noodzakelijk’

Onlangs presenteerde de Academische Werkplaats Kraamzorg in Geboortezorg (AWKG) de eerste resultaten van haar onderzoek naar de effectiviteit van kraamzorg en de ervaringen van cliënten met de kraamzorguitvoering. ‘De medische rol van de kraamzorg is aanzienlijk’, aldus Gouke Bonsel, directeur van de AWKG.

Elf kraamzorgorganisaties, zowel kleine als grote en verspreid door Nederland, deden mee. Meer dan twintigduizend verzorgingen zijn meegenomen in het onderzoek. Bonsel: ‘Bij zo’n 55 procent van de verzorgingen is er een relevant medisch probleem waarvoor specifieke zorg nodig is, denk aan geel zien van de baby of dreigende borstontstekingen. Dat is meer dan we tot nu toe dachten. Bij 2 procent van de verzorgingen in het kraambed is er zelfs een ernstig probleem, zoals bloedingen bij de moeder of blauw zien van de baby. Er is dan direct overleg met verloskundige en andere professionals nodig. Vaak moet de kraamverzorgende zelf direct handelend optreden.’

Eigen bijdrage

Het onderzoek laat verder zien dat de meeste medische problemen in de kraamperiode optreden tijdens de eerste vier dagen na de bevalling, maar dat ook na de zevende dag nog veel medische problemen voorkomen bij moeder of baby. Bij de laagste en hoogste hoeveelheid uren neemt het aantal problemen toe. Bonsel: ‘Sociaal-economische achterstand leidt tot minder kraamzorg. Dat is vrijwel zeker een effect van de eigen bijdrage. Als je rekening houdt met de duur van de kraamzorg, dan komen er meer problemen voor bij vrouwen met een sociaal-economische achterstand. Het is dus aannemelijk dat de eigen bijdrage de grootste impact heeft bij de vrouwen die kraamzorg juist het hardste nodig hebben. Dat is een onwenselijke situatie.’ Binnenkort hoopt de AWKG hierover meer te rapporteren. Dan wordt ook meer bekend over de bijdrage van kraamzorg aan preventie, de gezondheid en de zelfredzaamheid van de moeder.

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen