Landelijke uitrol programma Nu Niet Zwanger

Het in 2014 in Tilburg ontwikkelde programma Nu Niet Zwanger (NNZ) wordt landelijk uitgerold. Het programma zet in op intensieve begeleiding van (potentiele) ouders met een verhoogde kwetsbaarheid door veelal een combinatie van psychiatrische problemen, een verstandelijke beperking, verslaving, dakloosheid, schulden, problemen met loverboy’s of illegaliteit. Belangrijkste doel: ongeplande en ongewenste zwangerschap voorkomen.

Complexe problemen

Mandy was dakloos, verslaafd en had psychische problemen. Zwanger van haar tweede kind, waren hulpverleners druk met het regelen van de benodigde zorg en ondersteuning. Mandy’s eerste kind was al ondergebracht bij een pleeggezin en dat zou ook met dit kind gebeuren. Verpleegkundig specialist Connie Rijlaarsdam kwam vaker in contact met kwetsbare ouders zoals Mandy. Door een combinatie van complexe problemen raakten ze ongepland en ongewenst zwanger. En waren niet in staat een veilige omgeving te bieden aan hun kind. Mandy was in beeld bij diverse organisaties. Toch besprak niemand met haar of een baby – in deze fase van haar leven – wel verstandig was. Connie kaartte dit probleem aan en zo ontstond het idee om ‘kinderwens, seksualiteit en anticonceptie’ voor deze mensen bespreekbaar te maken. Samen met de gemeente Tilburg ontwikkelde ze hiervoor het programma Nu Niet Zwanger.

Landelijk uitrollen

Inmiddels is het programma ook in Rotterdam en Nijmegen gestart, met goede resultaten. Op basis van deze successen heeft het ministerie van VWS begin 2018 subsidie toegekend om dit programma in drie jaar landelijk uit te rollen naar 25 regio’s. De eerste regio’s zullen medio 2018 starten. Vervolgens kunnen er tot 2020 ieder half jaar nieuwe regio’s instromen. Deelname aan het landelijke programma loopt via de gemeente en/of de GGD. Zij zijn geïnformeerd en kunnen tot eind april hun belangstelling voor deelname kenbaar maken. (bron: knov.nl)

Voor meer informatie over het programma klik hier.

 

(foto: shutterstock)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen