Langer borstvoeding tijdens de coronacrisis

Vrouwen geven langer borstvoeding tijdens de coronacrisis. Dat is één van de uitkomsten uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2020 uitgevoerd door Markteffect in opdracht van Gewoonborstvoeding.nl. In het kader van de Wereld Borstvoeding Week (1 t/m 7 augustus), deden de afgelopen dagen meer dan 3.700 respondenten mee aan het onderzoek. Het blijkt dat een kwart van de vrouwen het (helemaal) eens is met de stelling “De huidige pandemie zorgt ervoor dat ik langer borstvoeding wil geven om mijn kindje extra te beschermen.” In het onderzoek geven ruim vier van de vijf zwangere vrouwen aan van plan te zijn borstvoeding te geven (83 procent). 88 procent van vrouwen met kinderen geeft aan op een bepaald moment borstvoeding te hebben geven. Ruim de helft heeft zich wel eens ongemakkelijk gevoeld bij voeden in het openbaar. Dit is wat toegenomen.

Het feit dat vrouwen meer en langer thuis werken in deze coronatijd lijkt een positief effect te hebben op de duur van de borstvoeding. Aldus Mathijs Visser, mede-eigenaar van Gewoonborstvoeding.nl.

4 op de 5 zwangere vrouwen wil borstvoeding gaan geven
In het onderzoek geven ruim vier van de vijf zwangere vrouwen aan van plan te zijn borstvoeding te geven (83 procent). Van de vrouwen die niet in verwachting zijn, maar wel kinderen hebben, geeft 88 procent aan op een bepaald moment borstvoeding te hebben geven. Het feit dat het goed is voor de gezondheid van baby en moeder wordt als belangrijkste reden gegeven (64 procent). Borstvoeding bevat alles wat een baby nodig heeft. In borstvoeding zitten niet alleen voedingsstoffen zoals vetten, koolhydraten en eiwitten die nodig zijn om te groeien, maar ook vitamines, mineralen en andere stoffen die goed zijn voor een baby.

Borstvoeding geven in het openbaar; Wereld Borstvoeding Week
Verder blijkt uit het onderzoek dat maar liefst 53 procent van de moeders die in het openbaar gevoed hebben zich ongemakkelijk voelen bij het voeden van hun kind in het openbaar. Dit ongemakkelijke gevoel wordt met name veroorzaakt door kijkende en starende voorbijgangers. 5 procent van deze vrouwen geeft aan ook wel eens negatieve opmerkingen te krijgen tijdens het voeden in het openbaar.

Visser: “Dit jaar is het percentage vrouwen dat aangeeft zich ongemakkelijk te voelen bij het geven van borstvoeding in het openbaar nog hoger dan vorig jaar. Hieruit blijkt maar weer hoe belangrijk het is om meer aandacht te geven aan borstvoeding en hoe belangrijk het is om de Wereld Borstvoeding Week te organiseren. Borstvoeding geven hoort gewoon te zijn, niet raar of ongemakkelijk.”

Over het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2020
In opdracht van Gewoonborstvoeding.nl, deed onderzoeksbureau Markteffect, tussen 17 en 21 juli onafhankelijk onderzoek naar het geven van borstvoeding, ervaringen met het geven van borstvoeding en de invloed van corona op borstvoeding. Aan het onderzoek deden meer dan 3.700 zwangere vrouwen en moeders mee.

Over GewoonBorstvoeding.nl
Gewoon Borstvoeding is een webshop op het gebied van borstvoeding en borstvoedingsproducten. De winkel is in 2008 opgericht door een verloskundige en lactatiekundige. Ontstaan vanuit de drang om eerlijke en bruikbare informatie te geven en goede producten te leveren aan vrouwen die borstvoeding geven en om haar eigen ervaring aan andere ouders mee te geven.

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen