Minister en Gezondheidsraad aan de slag met beweegadvies voor 0-4 jarigen

De minister en de Gezondheidsraad gaan aan de slag met beweegadvies voor 0 tot 4 jarigen. Er is behoefte aan een advies, ook voor deze jonge doelgroep. Zowel bij ouders van deze kinderen als bij professionals die ouders hier graag goed in adviseren. En hoewel er nog geen hard onderzoek is, is er wel veel praktijk ervaring, onderzoek en kennis van experts op dit gebied.

Delen visie op beweegadvies
Als onderdeel van het adviestraject vindt vrijdag 18 september een hoorzitting plaats waarin alle partijen die de oproep hebben ondertekend worden uitgenodigd om hun visie op het beweegadvies te delen met de commissie. Om inzicht te krijgen in:

  • Waar komt de behoefte voor een beweegadvies voor 0-4 jarigen vandaan?
  • Hoe zou het beweegadvies voor 0-4 jarigen worden gebruikt?
  • Wat willen de partijen meegeven aan de commissie Beweegadvies 0-4 jarigen?

Het belang van bewegen
Voldoende en afwisselend spelenderwijs bewegen is belangrijk voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Kinderen leren hierdoor niet alleen beter hun eigen lijf en de mogelijkheden hiervan kennen, hoe het voelt om te bewegen, maar ook wat de effecten zijn van samen bewegen. Leren hoe je daarin samen kan werken, je eigen grenzen kunt ontdekken en wat je leuk vindt.

Meer weten over de effecten van spelenderwijs bewegen met de allerkleinsten

JGZ Preventieagenda en de pijler gezondheid
Bewegen is onderdeel van de vaardigheid ‘gezonde leefstijl’ binnen de pijler gezondheid. Investeren in gezondheidsvaardigheden vergroot niet alleen het vermogen om gezond te blijven. Het is ook een buffer voor een zo gezond en gelukkig mogelijk leven. Om kinderen op te kunnen laten groeien tot gezondheidsvaardige volwassenen is het belangrijk om hen in een vroeg stadium optimale gezondheidsvaardigheden aan te leren zodat zij een gezonde leefstijl kunnen ontwikkelen. De JGZ werkt hierin samen met diverse partners zoals Pharos of de Alliantie Gezondheidsvaardigheden.

‘Baby’s en peuters die veel bewegen zijn gezonder, herstellen sneller bij ziekte en zijn mentaal sterker dan jonge kinderen die dat niet doen. Dat gunnen we elk kind.’ – Ellen-Joan Wessels, NCJ-adviseur

 

bron: NCJ.nl

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen