MMC toont eerste stap op weg naar kunstbaarmoeder

Tijdens de Dutch Design Week (DDW) toonde Máxima Medisch Centrum (MMC) in samenwerking met Next Nature Network voor het eerst een design kunstbaarmoeder. Het design dient ter inspiratie om te komen tot een eerste prototype.

‘Het doel is uiteindelijk om met een kunstbaarmoeder extreem vroeggeboren kinderen door de kritische periode van 24 tot 28 weken te helpen’, vertellen Guid Oei, gynaecoloog en Hendrik Niemarkt, neonatoloog beiden werkzaam in MMC. De overlevingskansen van deze baby’s zijn laag; ongeveer de helft sterft bij 24 weken zwangerschap. En de baby’s die overleven, hebben vaak hun leven lang chronische aandoeningen zoals hersenschade, ademhalingsproblemen en/of netvliesproblemen met mogelijk blindheid tot gevolg. ‘Per week dat de groei van een foetus van 24 weken in een kunstbaarmoeder wordt verlengd, zal de overlevingskans stijgen,’ licht Oei toe. Niemarkt: ’Als we de foetale groei van deze kinderen in de kunstbaarmoeder kunnen verlengen tot 28 weken is het grootste gevaar van voortijdig sterven teruggebracht tot 15 procent.’

Warme, plastic zak

Amerikaans onderzoek met lammeren van anderhalf jaar geleden toonde aan dat onvolgroeide schapenfoetussen zich tot wel een maand lang verder ontwikkelden in een warme plastic zak gevuld met vruchtwater die fungeerde als kunstmatige baarmoeder. Daardoor waren hun organen, inclusief longen, voldoende gerijpt om zelfstandig verder te kunnen leven. Of hiermee ook hersenschade kan worden voorkomen, die vaak optreedt bij vroeggeboren kinderen, werd niet duidelijk uit het onderzoek.

Binnen enkele jaren

De uitkomsten van de inspiratiesessieop de DDW vormden de aftrap voor de start van wetenschappelijke onderzoek met een Europees consortium. Oei: ’Het doel van dit onderzoek is om tot een eerste prototype kunstbaarmoeder te komen. De verwachting is dat dit binnen enkele jaren gereed zal zijn.’ MMC is initiatiefnemer in samenwerking met Technische Universiteit Eindhoven en verschillende andere ziekenhuizen uit Zweden, Duitsland, België, Spanje en Nederland. (bron: mmc.nl)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen