Moedermelk delen vergroot risico op besmettelijke ziekten

Het delen van moedermelk is sinds de komst van social media een stuk gemakkelijker geworden. Maar er zitten wel risico’s aan vast. Dat zegt professor neonatologie Hans van Goudoever van het VUmc in Amsterdam.

Er zijn wereldwijde netwerken als Human Milk 4 Human Babies en Eats on Feets. In Nederland heb je onder meer Borstvoeding Donormelk en Moedermelk Netwerk. Moeders die meer kolven dan hun baby drinkt, bieden hun melk aan op de daarvoor bestemde pagina’s. En ouders die borstvoeding zoeken, doen oproepen met de vraag wie nog wat litertjes kan missen.

Besmettelijke ziektes

Professor neonatologie Hans van Goudoever is kritisch over het verschijnsel. Hij is de man achter de enige officiële moedermelkbank van Nederland, gevestigd in het VUmc in Amsterdam. ‘Ik kan het me voorstellen dat moeders hiertoe overgaan, want moedermelk is echt beter voor pasgeboren baby’s dan koemelk. Maar er zitten wel veel risico’s aan vast. Via moedermelk kunnen namelijk besmettelijke ziektes worden overgebracht. Ik vind het risico echt te hoog. Zelf heb ik vijf kinderen, en ik zou hen nooit onbewerkte melk geven van ongecontroleerde donoren.’

Lees het hele artikel op: nos.nl

 

(foto: shutterstock)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen