Nieuwe landelijke campagne voor minder vroeggeboortes

Elk jaar worden in Nederland zo’n 170.000 baby’s geboren. 10 procent van deze kinderen maakt geen goede start. Tijd voor actie, vonden ze bij Fonds Gezond Geboren. Op de Negenmaandenbeurs 2019 (20-24 februari) presenteren ze hun nieuwe landelijke campagne Strong Babies met als doel 30 procent minder vroeggeboortes in 2030.

Vroeggeboorte is de grootste oorzaak, maar ook aangeboren afwijkingen of een te laag geboortegewicht zorgen ervoor dat drie baby’s per dag overlijden voor, tijdens of kort na de geboorte. Het is de ambitie van Fonds Gezond Geboren om het aantal baby’s dat geen gezonde start heeft in 2030 met 30 procent te verminderen. ‘Eén of twee weken langer in de baarmoeder en één of twee ons meer gewicht bij de geboorte is van ongelooflijk groot belang voor een ongeboren baby’, zegt Manon Benders, neonatoloog in het UMC Utrecht en voorzitter van de wetenschappelijke raad van Fonds Gezond Geboren. ‘Het geeft een pasgeborene veel meer overlevingskans en minder kans op complicaties.’

Fonds Gezond Geboren is in 2014 opgericht als nationaal gezondheidsfonds voor de verloskunde en neonatologie. De beroepsorganisaties van verloskundigen (KNOV), gynaecologen (NVOG) en neonatologen/kinderartsen (NvK) zijn er in vertegenwoordigd. Fonds Gezond Geboren vindt dat élk nieuw leven een goede start verdient.

Voor meer informatie over de onderzoeksprojecten: fondsgezondgeboren.nl.
Voor het actieplatform van Strong Babies: strongbabies.nl

 

(foto: shutterstock)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen