NIPT-test wint aan populariteit

De NIPT-test wint snel aan populariteit. Sinds de introductie in april vorig jaar lieten twee op de vijf zwangeren de test doen, in totaal zo’n 73.000 vrouwen. De resultaten van de test zijn nauwkeuriger dan op basis van studies werd verwacht.

​Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het NIPT Consortium. Met de NIPT-test kunnen drie syndromen worden aangetoond: het syndroom van Down, het syndroom van Edwards (trisomie 18) en het syndroom van Patau (trisomie 13).

Alternatief

In Nederland wordt de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) sinds 1 april 2017 in onderzoeksverband aangeboden aan alle zwangere vrouwen als alternatief voor de combinatietest. De resultaten laten zien dat als een zwangere kiest voor screening zij vaker kiest voor de NIPT dan voor de combinatietest. Daarbij test de Nederlandse NIPT nauwkeuriger dan op basis van studies werd verwacht. Zwangere vrouwen betalen 175 euro voor de NIPT, vergelijkbaar met de 170 euro voor de combinatietest.

Aanwijzingen

In het eerste jaar hebben ongeveer 73.000 vrouwen de test laten doen. Dit komt neer op zo’n 42 procent van alle zwangere vrouwen in Nederland. Ongeveer 3 procent van deed de combinatietest. Vóór de introductie van de NIPT koos 34 procent voor screening met de combinatietest. In 0,3 procent van de zwangerschappen waarbij de NIPT werd gedaan werden aanwijzingen gevonden dat het ongeboren kind downsyndroom had; voor edwards- en patausyndroom was dat ieder 0,1 procent. Deze getallen komen overeen met wat vooraf was geschat op basis van internationale studies.

Hoger percentage

Na een afwijkende NIPT was vooraf de verwachting dat de kans op downsyndroom 75 procent zou zijn voor. Uit het onderzoek blijkt dat dit percentage hoger ligt. Ook voor edwards- en patausyndroom liggen de percentages hoger. Dit betekent dat de NIPT vaker klopt dan verwacht. De NIPT-uitslag klopt niet altijd omdat het geteste DNA in het bloed van de moeder afkomstig is van de moederkoek. Soms is er in de moederkoek wel een afwijking die niet bij het kind aanwezig is.

Afwijkingen van de moederkoek

Van de vrouwen die kiezen voor NIPT kiest de meerderheid (ongeveer 78 procent) om ook andere bevindingen te horen, de zogenaamde nevenbevindingen. Het gaat dan om zeldzame, ernstige chromosomale afwijkingen bij het kind, of om afwijkingen van de moederkoek. In uitzonderlijke gevallen wordt een afwijking gevonden bij de moeder. In het eerste jaar werd aan 0,4 procent van de zwangeren een nevenbevinding gerapporteerd. Ook bij deze uitslagen is vervolgonderzoek nodig om de uitslag te bevestigen.

TRIDENT-studies

In studie-verband wordt onderzocht hoe NIPT het beste in Nederland ingevoerd kan worden (TRIDENT-studies, Trial by Dutch laboratories for Evaluation of Non-Invasive Prenatal Testing). Welke keuzes maken zwangeren? Welke informatie hebben zwangeren en hun partners nodig? Hoe verloopt de introductie van NIPT? Deze studies bepalen mede de uitvoering en inrichting van prenatale screening in de toekomst.

Meer informatie over de TRIDENT studies vind je op www.meeroverNIPT.nl

Op de website www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl kunnen zwangeren en hun partner meer lezen over de screening op down-, edwards- en patausyndroom en de verschillende testen. De website bevat ook de keuzehulp ‘Bewust kiezen’. Deze kan helpen om gedachten over de screening op een rij te zetten. (bron: vakbladvroeg.nl)

 

(foto: shutterstock)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen