Onderzoek naar gebruik van alternatieve geneesmiddelen door zwangeren

Het gebruik van alternatieve geneesmiddelen zoals homeopathische middelen, voedingssupplementen, kruiden en remedies is onder zwangere vrouwen populair. Zwangere vrouwen zijn de grootste afnemers van deze middelen. Er is weinig bekend over wat zwangere vrouwen motiveert deze middelen te gebruiken en wat hun ervaringen zijn met het gebruik ervan. Een ‘interpretatieve synthese’ van ‘zes internationale kwalitatieve en mixed-methode studies’ onder 2837 zwangere vrouwen uit vier verschillende landen schijnt hier een licht op.

Uit het onderzoek komen drie thema’s naar voren: ‘zelfbeschikking’, ‘natuurlijk leidt tot een natuurlijke bevalling’ en ‘affiniteit met alternatieve geneeswijze’. Het thema ‘zelfbeschikking’ beschrijft dat door het gebruik van alternatieve geneesmiddelen vrouwen keuze, controle, autonomie en participatie in hun eigen zorgproces ervaren. Vrouwen geven aan dat zij op deze manier zelf een invulling kunnen geven aan de voorbereiding op de baring maar ook dat het gebruik van deze middelen hen het gevoel geeft dat ze ‘al het mogelijke doen’ om een goede en gezonde zwangerschap en bevalling te bewerkstelligen.

Zo optimaal mogelijk

Het thema ‘natuurlijk leidt tot een natuurlijke bevalling’ beschrijft dat vrouwen die alternatieven zoals homeopathie en kruiden gebruiken, vaak ook een fysiologische bevalling nastreven door lichamelijk en emotioneel zo optimaal mogelijk de bevalling in te gaan. Met alternatieve geneesmiddelen willen zij goede fysieke en lichamelijke gezondheidsuitkomsten voor zichzelf en voor de baby bewerkstelligen en daarbij een veilig en natuurlijk verloop van de baring creëren. Het eeuwenoude gebruik van deze middelen benadrukt voor deze vrouwen veiligheid van gebruik.

Positieve attitude

Het thema ‘affiniteit met alternatieve geneeswijze’ beschrijft de positieve attitude van vrouwen ten aanzien van alternatieve geneesmiddelen maar illustreert ook dat zij veel waarde hechten aan de relatie met hun verloskundige en zich beter kunnen vinden in een ‘biomedisch’ model dan in een medisch model. De onderzoekers concluderen dat gebruik van alternatieve geneesmiddelen een illustratie is van de rechten van de zwangere vrouw met betrekking tot vrijheid van keuze en zelfbeschikkingsrecht. Volgens de auteurs draagt het begrijpen van de drijfveren van zwangere vrouwen om alternatieve geneesmiddelen te gebruiken bij aan gezamenlijke besluitvorming. (bron: kennispoort-verloskunde.nl)

 

(foto: shutterstock)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen