Ramadan en borstvoeding

De periode waarin de ramadan, de islamitische vastenmaand is, verschuift elk jaar. Dit jaar valt de ramadan begin mei. Tot begin juni vasten moslims van zonsopkomst tot zonsondergang. Het vasten is een van de zuilen van de islam en elke gezonde volwassene wordt geacht zich eraan te houden.

Zwangere en borstvoedende vrouwen mogen ervoor kiezen tijdens de ramadan niet te vasten. Toch kiezen velen ervoor om met de hele gemeenschap mee te vasten. Borstvoeding geven en ramadan kunnen goed samengaan. Gedurende de uren tussen het vallen van de avond en de dageraad kun je als voedende moeder voldoende eten en drinken om de melkproductie op peil te houden. Moedermelk wordt niet gemaakt van voedsel dat net werd gegeten, maar van de voorraden die in het lichaam zijn opgeslagen.

Het kan wel zijn dat de melkproductie daalt als je (ernstig) uitgedroogd raakt. Het is dan ook van belang dat je als kraamverzorgende de voedende moeder goed informeert dat ze in de tijd dat ze mag eten en drinken voldoende vocht binnen krijgt.  Naast genoeg drinken kan de moeder ook vochthoudend groenten en fruit eten. Zo zorg je ervoor dat de moeder niet uitgedroogd raakt.

Bron: lalecheleague.nl

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen