Risico’s voor ongeboren kind door CMV groter dan gedacht

Als een zwangere vrouw cytomegalovirus (CMV) oploopt zijn de risico’s voor de ongeborene groter dan oorspronkelijk werd gedacht. Terwijl het niet altijd duidelijk is dat het om dit virus gaat. Dit concludeert onderzoeker Marjolein Korndewal die onlangs promoveerde aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Korndewal pleit voor meer bewustwording bij zwangeren en zorgverleners van deze aangeboren infectie en de gevolgen die dit virus kan hebben.

CMV is een veelvoorkomend virus. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft een infectie met CMV gehad. Het virus komt onder meer voor in het speeksel en de urine van jonge kinderen. CMV geeft meestal geen klachten en wordt daarom bijna niet opgemerkt. Een aangeboren CMV-infectie kan ontstaan tijdens de zwangerschap, waarbij het virus wordt overgedragen van de moeder op het ongeboren kind. De zwangere merkt meestal niet dat ze dit virus heeft opgelopen.

Korndewal onderzocht de gevolgen van een aangeboren CMV-infectie bij kinderen tot zes jaar oud. Zij bekeek bij ruim dertigduizend hielprikkaarten of deze jonge kinderen inderdaad een aangeboren CMV-infectie hebben. Hieruit bleek dat één van de tweehonderd Nederlandse kinderen een aangeboren CMV-infectie heeft. Dit komt neer op bijna duizend kinderen per jaar. De gevolgen van een aangeboren CMV-infectie zijn uiteenlopend. Sommige kinderen worden geboren met een klein hoofd en hersenafwijkingen. Op lange termijn kunnen kinderen last krijgen van gehoorverlies en een ontwikkelingsachterstand op het gebied van leren, bewegen en spraak en taal. Bijna een kwart van alle kinderen met een dergelijke virusinfectie heeft deze problemen.

Korndewal pleit er daarom voor om de hielprikkaart te onderzoeken bij kinderen die last hebben van gehoorverlies. Daardoor kan het virus eerder worden opgespoord. Verder raadt zij zwangeren en vrouwen met een kinderwens aan om het delen van eten, spenen, bekers en bestek met kleine kinderen te mijden. Ook moeten de handen goed worden gewassen na het verschonen van een plasluier. Korndewal pleit ook voor verder onderzoek naar goedwerkende vaccins tegen het virus.

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen