Robotbaby voor kwetsbare ouders

Jeugdzorginstelling De Rading laat ouders van uit huis geplaatste baby’s zorgen voor een ‘Real Care Baby’. Zorgen ze goed voor de robotbaby, een levensechte oefenpop, dan mag hun echte kind misschien weer thuis komen wonen. Het project Real Care Baby is een aanvulling op het bestaande hulpverleningsplan waarin snel duidelijk moet worden of ouders de opvoeding van hun kindje aankunnen of niet.

Volgens het CBS zijn er vorig jaar ruim zeventienduizend kinderen in pleegzorg geplaatst. Hiervan waren er bijna zeventienhonderd tussen de nul en vier jaar. Een ‘hele kwetsbare groep’ volgens de Rading. Om kans te hebben op een terugkeer van hun kindje, moeten ze hier voor leren zorgen, zonder dat hun eigen kind fysiek aanwezig is. Daarom is de robotbaby geïntroduceerd. “We willen de robotbaby inzetten als een oefening. Zodat ouders zelf, en wij kunnen zien of ze er al klaar voor zijn de zorg op zich te nemen”, legt Veronique Groen van Rading uit aan RTL Nieuws.

‘Net een echte baby’

Ondanks dat het project nog in de kinderschoenen staat, is de pleegzorginstelling wel al heel enthousiast. ‘Dankzij de vele geavanceerde functies, is het net een echte baby’, vertelt projectleider Sandra Stallinga. ‘Heeft de baby het te warm of te koud gehad? Heeft de baby te lang in een maxicosi gezeten? Of heeft de baby wel alle flesjes helemaal leeggedronken en een boertje gelaten? Je kunt het zo gek niet bedenken of wij kunnen het controleren.’

Ondervoeding

De eerste resultaten van het inzetten van de Real Care Baby laten volgens Stallinga gelijk het nut van de ‘robotbaby’ zien. ‘We hebben bijvoorbeeld de baby ingezet in een gezin, waar zorgen waren over de capaciteiten van de ouders. Het kindje was namelijk uit huis geplaatst, omdat ze ondervoed was. Al snel merkten we dankzij het uitlezen van de baby, dat ondervoeding inderdaad een groot probleem was. Flesjes werden wel aangeboden, maar bij de eerste aarzeling werd er gelijk gestopt. We hebben geprobeerd het probleem aan te pakken, maar helaas zonder het gewenste effect.’ Collega Veronique Groen vult aan: ‘De Real Care Baby legt al snel de vinger op de zere plek en dat is fijn, want dan kunnen we daaraan werken. Wij willen namelijk niets liever, dan ouders en kind herenigen, maar de gevolgen van dit probleem waren zo ernstig, dat er geen andere oplossing was, dan de uithuisplaatsing definitief te maken. De belangen van het kind moeten altijd voorop staan.’

Nog maar de vraag

Volgens hoogleraar Paul Vlaardingerbroek is het overigens nog maar de vraag of zo’n robotbaby echt helpt. Hij snapt het idee, maar vindt niet dat de jeugdzorg én de ouders moeten denken dat hoe er met de robotbaby wordt omgegaan ook met een echte baby wordt omgegaan. ‘Een robotbaby zal nooit hetzelfde gevoel opwekken als dat je eigen kind dat doet.’ (bronnen: ad.nl, rtlnieuws.nl en vakbladvroeg.nl)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen