Rookverbod vermindert wereldwijd luchtweginfecties bij kinderen

Onderzoekers van het Erasmus MC en de Universiteit van Edinburgh concluderen op basis van een grote wetenschappelijke analyse dat wereldwijd veel minder kinderen worden opgenomen in ziekenhuizen na de invoer van een rookverbod. ‘Onze studie toont aan dat het rookvrij-beleid wereldwijd effect heeft en dat een goede aanpak veel leed bespaart’, zegt Jasper Been, onderzoeker en kinderarts van het Erasmus MC.

De onderzoekers combineerden de gegevens van 41 onderzoeken uit Noord Amerika, Europa en China. Been: ‘We constateren bijna twintig procent minder kinderen met ernstige luchtweginfecties, een daling van tien procent van zware astma-aanvallen en minder baby’s die te vroeg worden geboren. Daarbij zien we dat deze verbeteringen in gezondheid groter zijn naarmate de wetgeving uitgebreider is. In Nederland worden jaarlijks rond de achtduizend kinderen in het ziekenhuis opgenomen met ernstige luchtweginfecties. De Nederlandse wetgeving is minder streng dan in veel andere landen. Ook hier is dus veel gezondheidswinst mogelijk. Het is belangrijk dat maatregelen waarvan het effect bewezen is versneld worden ingevoerd, zoals rookvrije omgevingen en het verhogen van de accijns op tabak.’

De publicatie van dit onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Public Health is online te leze via deze link.

 

(foto: shutterstock)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen