Steeds minder vrouwen stoppen met werken bij eerste kind

Steeds minder vrouwen stoppen met werken als een eerste kind zich aandient. Vrouwen die voor het eerst moeder werden in 2013 dragen meer bij aan het gezinsinkomen dan jonge moeders uit 2005. Hoogopgeleide vrouwen dragen meer bij dan niet hoogopgeleide vrouwen. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek naar de inkomensverhouding van stellen voor en na geboorte van hun eerste kind.

Ruim 40 procent van alle vrouwen gaat minder werken of stopt na de geboorte van het eerste kind. Van de jonge moeders uit 2005 is 7 procent gestopt met werken na de geboorte van hun eersteling. Van de jonge moeders uit 2013 was dat 4 procent. Vaders werken gemiddeld 40 uur per week, voor en na de geboorte.

Aandeel
Het inkomensaandeel van vrouwen is na de geboorte van het eerste kind lager dan voor de geboorte. Mede doordat steeds meer vrouwen evenveel uren blijven werken nadat ze moeder zijn geworden, is hun gemiddelde aandeel in het gezinsinkomen wel toegenomen. Jonge moeders uit 2005 droegen twee jaar later gemiddeld 33 procent bij aan het gezinsinkomen. Jonge moeders uit 2013 droegen gemiddeld 38 procent van het gezinsinkomen. Hoogopgeleide vrouwen hebben een groter inkomensaandeel voor en na de geboorte van het eerste kind dan vrouwen die minder opleiding genoten. Ook stoppen zij minder vaak met werken. Het percentage jonge moeders dat twee jaar na de geboorte van het eerste kind niet meer werkt is onder niet-hoogopgeleide vrouwen is afgenomen, van 9 naar 5 procent. (bron: captise.nl)

 

(foto: shutterstock)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen