Stoppen met roken vóór de zwangerschap is beter dan tijdens

Veel vrouwen doen pas een poging om te stoppen met roken als ze al weten dat ze zwanger zijn. Stoppen vóór de zwangerschap is echter veel beter dan stoppen tijdens de zwangerschap. Kinderen van moeders die dan pas stoppen, hebben nog steeds een verhoogd risico op een laag geboortegewicht en op overgewicht later in hun leven. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, Generation R, onder ruim 200.000 gezinnen uit Europa en Noord-Amerika, en dat is gepubliceerd in PLOS Medicine. “Het is dus noodzakelijk om zo vroeg mogelijk, het liefst zodra de kinderwens er is, te stoppen met roken”, zegt onderzoeker Elise Philips, eerste auteur van de studie.

Grote studie 
Het onderzoek is één van de grootste studies ooit gedaan op dit gebied en is gehouden onder Europese en Noord-Amerikaanse ouders en kinderen. “We hebben gegevens van 229.000 gezinnen uit 28 onderzoekspopulaties geanalyseerd. We keken specifiek naar verbanden tussen roken, stoppen met roken of minderen door beide ouders tijdens de zwangerschap enerzijds en vroeggeboorte, laag geboortegewicht en overgewicht in de kinderjaren anderzijds.”

Complicaties en gevolgen
Uit eerder onderzoek bleek al dat roken tijdens de zwangerschap kan leiden tot zwangerschapscomplicaties zoals vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Uit het huidige onderzoek blijkt ook dat vrouwen die in het eerste trimester van de zwangerschap stoppen, geen verhoogd risico hebben op geboortecomplicaties. Wel bleken de kinderen op latere leeftijd een hoger risico op overgewicht te hebben. Het risico op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht was verhoogd bij vrouwen die bleven roken in de zwangerschap. Het verminderen van het aantal sigaretten tijdens de zwangerschap, zonder te stoppen, lijkt ook te leiden tot hogere risico’s op geboortecomplicaties.

Kans op goede start
Philips: “Het lijkt een open deur: we weten immers al een tijd dat roken ook het ongeboren kind schaadt. Het is voor het eerst dat een zo grote groep mensen is onderzocht waardoor we rookgedrag tijdens de zwangerschap hebben kunnen onderzoeken.” Onderzoeksleider Vincent Jaddoe van Generation R: “De bevindingen uit deze grote internationale samenwerking ondersteunen het belang van stoppen met roken voor de zwangerschap. De kans op een succesvolle zwangerschap en goede start is gewoon veel groter als beide ouders niet roken zodra ze een kinderwens hebben.”
Generation R is het grootschalige bevolkingsonderzoek van Erasmus MC naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 Rotterdamse kinderen vanaf de vroege zwangerschap tot de jonge volwassenheid.

Publicatie
De publicatie in PLOS Medicine is hier te vinden.

bron: Captise.nl

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen