Televisie en internet verhogen risico op overgewicht bij kinderen

Voor elk uur dat kinderen televisie kijken of op internet surfen, stijgt de consumptie van junkfood met gemiddeld 20 procent, melden Britse onderzoekers. Kinderen die per dag 3 uren of meer tv keken, hadden een 59 procent hoger risico op overgewicht. Voor surfen bedroeg deze risicostijging 79 procent.

Onderzoekers in Engeland gingen na of televisie kijken en surfen van invloed zijn op de consumptie van junkfood bij kinderen. Junkfood zijn voedingsmiddelen rijk aan vet, zout en toegevoegde suiker. Ze registreerden bij 2.471 kinderen van 7 tot 11 jaar het aantal uren tv kijken en surfen, wat ze aten en dronken, het aantal uren fysieke activiteit, het lichaamsgewicht en de lengte. Gemiddeld besteedden de kinderen 22 uren per week aan tv kijken en 16 uren per week aan surfen. Onderzoek naar de relatie tussen eetgewoonten en reclame beperkte zicht tot nu toe tot tv kijken. Deze studie is interessant omdat ook het eetgedrag in functie van internetgebruik werd onderzocht.

Reclamespot
Opmerkelijk was dat voor elk uur tv kijken de kans met 20 procent steeg dat kinderen vroegen naar het voedingsmiddel dat ze gezien hadden in een reclamespot en dat ze gesuikerde frisdranken dronken. De consumptie van zoete snacks steeg ook met 16 procent. Voor elk uur surfen op internet steeg de vraag naar het voedingsmiddel van een online reclame met 19 procent, de consumptie van gesuikerde frisdranken met 9 procent en van zoete snacks met 12 procent. Kinderen die per dag 3 uren of meer tv keken, hadden een 59 procent hoger risico op overgewicht. Voor surfen bedroeg deze risicostijging 79 procent (bron: eoswetenschap.eu)

 

(foto: shutterstock)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen