‘Veel zogenaamde slaapproblemen vallen onder normaal babygedrag’

Veel ouders worstelen met een slecht slapende baby of peuter. ‘Vaak ten onrechte’, aldus Marilene de Zeeuw, klinisch psycholoog Kinderen en Jeugd, psychotherapeut, supervisor gedragstherapeut VGCt en IMH-specialist. tijdens het congres ‘Slaapproblemen bij jonge kinderen’ op 8 mei in Utrecht verzorgt zij over dit onderwerp een deelsessie.

‘Ouders denken vaak dat een lieve baby er een is die doorslaapt, maar dat doen er maar een paar.’ Volgens De Zeeuw zijn veel zorgen te voorkomen door over het slapen van baby’s betere voorlichting te geven. ‘Baby’s worden nu eenmaal gewoon regelmatig wakker. Veel zogenaamde slaapproblemen vallen onder normaal babygedrag, waar je je als gezin toe te verhouden hebt. De categorie waar echt sprake is van een lichamelijk probleem, is vrij klein. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan benauwdheid als gevolg van een ademhalingsprobleem. Kinderen slapen daar onrustig van. Of ontwikkelingsproblematiek, of slaapproblemen als gevolg van een trauma. Maar meestal gaat het om normaal babygedrag dat slecht begrepen wordt.’

‘Huilen heeft een functie’
Dat neemt niet weg dat er wel degelijk baby’s zijn die flink ontregeld raken als het gaat om slaap met als gevolg dat een gezin uitgeput raakt. Therapie kan dan uitkomst bieden. ‘Met snelle gedragsadviezen over straffen, belonen en negeren zijn ouders en baby’s niet geholpen’, weet De Zeeuw. In plaats daarvan adviseert zij de wereld van slecht slapende baby’s en peuters als uitgangspunt te nemen. ‘Huilen heeft een functie in het kader van overleving. Wakker worden en roepen om je ouders heeft een evolutionaire functie, namelijk je vergewissen van de zorg en nabijheid van je ouders.’ (bron: vakbladvroeg.nl)

Lees het hele artikel hier.

 

(illustratie: shutterstock)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen