Verloskundige Janke de Vries op bezoek in Nepal

Verloskundige Janke de Vries uit Dokkum was met UNICEF naar Nepal. Doel van de reis was om aandacht te vragen voor de 7000 baby’s die elke dag sterven in de wereld, terwijl zo’n 80 procent daarvan volgens de organisatie met eenvoudige middelen voorkomen kan worden. Wanneer medisch personeel zwangere vrouwen in afgelegen gebieden opzoekt en voorlichting geeft over veilig bevallen, scheelt dat al veel.

De Vries was in Nepal bij een bevalling met complicaties, die maar net goed ging. ‘Gelukkig was er geschoold personeel bij de bevalling en waren ze heel alert. De baby kwam met de voetjes eerst en de navelstreng zat om de voetjes gewikkeld. Deze baby haalde het, maar als zo’n baby zonder ervaren verloskundige ter wereld komt, zijn de kansen veel kleiner.’

Nauwelijks apparatuur
Samen met UNICEF was ze in het dunbevolkte Surkhet. 29 van de 100 babies sterven hier tijdens of kort na de bevalling. Veel sterfte onder baby’s komt door vroeggeboorte, complicaties bij de bevalling en infecties als longontsteking, bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. Ook het gebrek aan hulp tijdens de bevalling is een grote zorg. De Vries ontmoette tijdens de reis de 21-jarige Sarishma, die vertelde hoe haar zoon blauw aangelopen ter wereld kwam in een kliniek waar nauwelijks apparatuur aanwezig was. Hoewel hij even daarna begon te ademen ging het later alsnog mis. Sarishma gelooft dat als ze naar een beter ingericht ziekenhuis had gekund, haar zoon het had overleefd.

Op 9 mei wordt aandacht besteed aan de reis van De Vries in het programma Tijd voor Max, om 19.00 uur op NPO1.

 

(foto: UNICEF/VandenBerg)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen