Voorlichtingsfilm over het belang van een gezonde hechting in het eerste levensjaar

Niets in een kinderleven is zo belangrijk als een veilige band met zijn ouders of verzorgers. Dat is de rode draad in de film ‘Een Kind! Over hechting in het eerste levensjaar’ die onlangs in première ging. De film is een initiatief van Stichting Kinderleven en volgt drie ouderparen die net bevallen zijn van hun eerste of tweede kind.

De ouders vertellen over hun onzekerheden en er komen deskundigen aan het woord. De film richt zich in de eerste plaats op ouders. Voor professionals die werken met ouders en hun jonge kinderen kan de film een welkome aanvulling zijn om ouders bewust te maken van het belang van een goede band met hun baby.

Blauwdruk voor geluk
In een interview in De Limburger vertelt de Maastrichtse kinderpsychologe Paulien Kuipers, directeur en hoofdbehandelaar van Stichting Kinderleven, dat een baby van drie maanden gemiddeld zes oppassen en/of verzorgers heeft. Dat is voor een baby ingewikkelder dan een volwassene zomaar in China plaatsen. Kuipers kan maar niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een veilige vertrouwde band tussen ouder en kind is. ‘Het geeft het kind een blauwdruk voor geluk. De hersenen van die kinderen kunnen zich in alle rust ontwikkelen. En als dat gebeurt, doe je het beter op school, heb je betere vriendschappen, kies je vaak ook een goede partner en word je later ook weer een goede ouder en is de cirkel rond.’

Voorspelbaarheid
De film is opgebouwd rond thema’s als praten met je kind; omgaan met frustratie (bijvoorbeeld over het niet slapen) en er zijn voor je baby. Over voorspelbaarheid ook: “Als je een huilend kind de ene keer uit bed haalt en de andere keer drie uur laat krijsen, dan weet het niet waar het aan toe is. Dit voelt de baby. Net als wij: stel je hebt een partner die de ene keer ontploft als het eten aanbrandt en de andere keer geeft hij een knuffel, dan weten wij toch ook niet meer hoe die liefde in elkaar steekt?’

Première
De productie is de kroon op de campagne ‘Eerste hulp bij hechting’ die in 2015 startte. Onlangs ging de film in Maastricht in première. Met name de Jeugdgezondheidszorg (JGZ, consultatiebureaus) gaat er mee werken maar ook rechters en advocaten zijn geïnteresseerd. ‘We krijgen veel vragen over wat een scheiding doet met binding.’ Ook ouders kunnen de film bestellen. De film is vanaf eind maart beschikbaar. (bron: vakbladvroeg.nl)

Meer informatie: www.stichtingkinderleven.nl

 

(foto: shutterstock)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen