Wat is een ‘goede’ verloskundige?

Onderzoekers in Engeland interviewden veertien gezonde vrouwen met een eenling zwangerschap over hun ervaringen tijdens de bevalling. Zij wilden te weten komen welke kwaliteiten een goede verloskundige volgens deze vrouwen moet hebben. Het onderzoek vond plaats in drie Engelse regio’s waar vrouwen kunnen kiezen tussen bevallen thuis, in een vrijstaand geboortecentrum bij de verloskundige, of in het ziekenhuis bij de gynaecoloog.

De ‘goede’ verloskundige zet de vrouw centraal en past zich steeds aan de individuele behoeften van de vrouw aan, in de context van haar specifieke bevalling, ongeacht de plaats van geboorte. Er zijn volgens de onderzoekers vier pijlers van goede verloskundige zorg tijdens de bevalling en geboorte: omgaan met de vrouw als individu; ondersteuning bieden bij haar gevoel van onzekerheid tijdens de bevalling; haar helpen zich over te geven aan het baringsproces; en haar informatie en begeleiding geven. Zo creëert de goede verloskundige een omgeving die de vrouw in staat stelt om vol te houden, ondanks haar onzekerheid en de mogelijke kloof tussen verwachtingen en ervaringen.

De ‘goede’ verloskundige is fysiek aanwezig, zeker op de essentiële transitiemomenten aan het begin van de baring en tijdens de uitdrijving. Zij is beschikbaar (om direct aanwezig te zijn) en heeft empathische eigenschappen. Ze is deskundig, combineert goede klinische vaardigheden en theoretische kennis, en zet deze in passend bij de voorkeuren van de individuele vrouw. (bron: Kennispoort Verloskunde)

Marjolein Wolf

Hoofdredacteur Kraamsupportonline

Reactie op “Wat is een ‘goede’ verloskundige?


  1. pim schreef:

    Dankjewel voor dit stuk over verloskunde. Ik kan me voorstellen dat het belangrijk is om het baringsproces zo goed mogelijk te laten verlopen. Het klopt dat de wensen van de individuele vrouw centraal moeten staan. https://www.verloskundigepraktijklife.nl/zwangerschap

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen