Boekenhoek  

baby

 

In dit boek vind je praktische tips in gewone taal.

  Meer info
Hoofd sponsor  

KraamSupport wordt mede mogelijk gemaakt door:
Hero_Baby_logo_2016  

 

‘Wij zijn kraamverzorgende, géén kraamhulp'

11 november 2009  
De Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden (NBvK) roept de media op om kraamverzorgenden géén kraamhulp te noemen. Kraamverzorgenden worden in de media soms aangeduid met ‘kraamhulp'. Dit vindt de NBvK ‘jammer', zo schrijft zij op haar website. ‘Het blijkt dat in de samenleving het beeld bestaat dat kraamzorg hetzelfde is als kraamhulp. Wanneer wij, soms te laat en soms ook zonder dat er naar geluisterd wordt, vertellen dat wij het erg vervelend vinden om als hulp betiteld te worden omdat wij de inhoud van ons vak zien als zorg en ons zelf als professionals, zijn de reacties over het algemeen heel erg verbaasd. De mensen hebben namelijk geen idee dat ze kraamverzorgenden diep beledigen wanneer ze hun betitelen als kraamhulp.'

 

Belediging

Journalisten, beleidsmakers, politici of andere gewone burgers van dit land die zef ervaring hebben gehad met kraamzorg, zeggen absoluut niet mensen te willen beledigen. Sterker ze zijn vaak vol met verhalen die aangeven dat kraamzorg voor hun een unieke ervaring was, waar ze ontzettend veel aan gehad hebben en dat ze de kraamverzorgende daarbij hun leven niet zullen vergeten. 

 

Bron: NBvK

Auteur: Redactie KraamSupportonline

 

Stoor jij je eraan als je kraamhulp wordt genoemd? En wat zeg je dan? Laat het weten in een reactie hieronder!

 


  Terug naar overzicht
  Wekelijks het laatste nieuws ontvangen
 
 

  Reacties

 
Door jeannette
Geplaatst op 7 juni 2012 om 16:44
Kom op dames! Geen gemiep! Waar hebben we het over. Zorg/Hulp......????? Wat maakt het uit. Zolang jij met respect met de client omgaat zal de client jou ook zo bejegenen. Ik kan mij er niet druk over maken.
 
Door Coby
Geplaatst op 8 juli 2010 om 08:20
Ik weet van mezelf dat ik 'n degelijke,goed opgeleide kraamverzorgende ben en hoe ik verder genoemd word maakt mij niet uit. Maar,zodra ik als 'n "hulp"gebruikt word,zal ik niet nalaten te vertellen dat ik kraamverzorgende ben.
 
Door Jana
Geplaatst op 29 juni 2010 om 20:49
@minous, Jou maakt het misschien niet uit, maar wij bieden ZORG en dus mogen wij ook betiteld worden als kraamverZORGende. Willen we meer bereiken en verdienen dan moeten we eens beginnen met de mensen te laten zien wie we zijn VERZORGENDE en geen hulpen.
 
Door Minous
Geplaatst op 20 mei 2010 om 21:17
Sjongejonge, wat een gezeik om niks. Misschien heeft het ziekenhuis het wel bij het goede eind, en zitten wij kraamverzorgenden op niks af te piepen? We bieden toch ook hulp in de kraamtijd, of niet?? Het zal mij worst wezen of ik kraamhulp of kraamverzorgende genoemd word...
 
Door Anoniem
Geplaatst op 17 mei 2010 om 20:49
Laat het ziekenhuis dan ook beginnen met de aanhef kraamverzorgster op de overdrachtsbrief, ik zie nog regelmatig AAN de KRAAMHULP staan. Van de mensen thuis kan ik het vaak wel hebben, maar mensen die met ons vak te maken hebben op proffesioneel niveau, mag je wel wat beters verwachten.
 
Door tries
Geplaatst op 17 mei 2010 om 09:01
vind het ook erg jammer dat we "kraamhulp"worden genoemt,het komt erg ondeskundig over en sommige mensen geven je ook dat gevoel!Ik probeer altijd heel rustig te vertellen dat we kraamverzorgende zijn en wel degelijk een opleiding hebben gehad en dat het huishouden bijzaak is.
 
Door len
Geplaatst op 12 mei 2010 om 20:09
Hier ben ik het helemaal mee eens dat is gewoon jammer, heel veel mensen vinden het de kraamhulp en daarbij denk je meer aan taken in huis natuurlijk doe je dat ook maar het is fijner als mensen je aan spreken als kraamverzorgster of zuster maak niet uit maar kraamhulp vind ik niet fijn om te horen..
 
Door anne marijnissen
Geplaatst op 2 april 2010 om 09:31
We hebben een grote verantwoording en een mooi beroep en als ik dan laatst in de krant lees dat er een geboortecentrum in breda wordt geopend en de verloskundige die dit begeleid ook over kraamhulp spreekt.vind ik dat erg jammer.
 
Door silvie jansen
Geplaatst op 22 januari 2010 om 14:17
ik kan me er wel aan storen als mensen mij de kraamhulp noemen. heb tenslotte mijn verzorgende diploma en ben daardoor verzorgende. ik kom zorg verlenen en geen"hulp". als ik mensen het woord kraamhulp hoor zeggen, dan verbeter ik dat wel, door te zeggen dat ik verzorgende ben .
 
Door Jenny
Geplaatst op 9 december 2009 om 15:36
Je bent er ook als kraamverzorgster meer voor het huishouden,zo zien de mensen het en ik vond dat ook. Dit is dus 1 van de redenen dat ik eruit ben gestapt en als kraamverzorgster in het ziekenhuis werk. Heerlijk weer bevallingen te mogen meemaken en goed voorlichting te kunnen geven aan ouders,daar heb ik voor geleerd. Met extra bijscholingen heb ik een stuk meer kennis gekregen. Dus of je nou kraamverzorgster wordt genoemd of kraamhulp het blijft eigenlijk hetzelfde.
 
Door marianne van wijnen
Geplaatst op 9 december 2009 om 15:23
Ik vind het geen probleem dat ik soms 'kraamhulp' genoemd wordt, want ik krijg allerlei benamingen in het ene gezin noemen ze me gewoon kraamverzorgster bij een ander kraamhulp of babydokter of zuster word ik ook vaak genoemd. Het gaat niet om de naam die je heb maar om het werk wat je doet, als de mensen daar tevreden over zijn, vind ik dat veel belangrijker dat hoe een gezin me noemt.
 
Door Ferdinande.
Geplaatst op 9 december 2009 om 09:21
Hé, Annet, 64 uur, waar werk jij? Is 2 gezinnen zorg geven per dag bij jullie niet nodig. helaas bij ons wel.
 
Door Annet
Geplaatst op 8 december 2009 om 17:54
Wat maakt het uit hoe je genoemd word. Je bent wel een hulp die de kraamtechnische handelingen uitvoerd. En omdat wij op ons zelf staan en alles zelf in kunnen delen, hebben we vaak nog het max. aantal uren. Vaak 64 of zelfs meer. En dan heb je de tijd om ook de hh taken mee te nemen en de kraamvrouw heerlijk te laten genieten van een schoon huis en goede zorg voor andere dingen. Ik denk dat het niet uit maakt hoe je geneomd word, als je maar van je werk geniet en het gezin van je "hulp"!!
 
Door tineke
Geplaatst op 25 november 2009 om 19:13
Je bent kraamverzorgende maar je word bijna automatisch kraamhulp omdat ik vind dat het merendeel van de tijd dat je aanwezig bent toch wel hulp bent. Een veredelde huishoudelijke hulp.En die verdient soms nog meer dan ons die er voor geleerd hebben .
 
Door monique
Geplaatst op 23 november 2009 om 17:47
VERBETERT
 
Door Anja
Geplaatst op 23 november 2009 om 17:29
Kraamhulp of kraamverzorgende, de cliënt is zich waarschijnlijk niet bewust van het feit dat dit twee verschillende beroepen zijn. Wat ik veel erger vind is dat er in de Kempen een verloskundige werkt die ons aanschrijft als kraamhulp (en die taalfouten in het kraamzorgplan met een rode pen verbeterd).
 
Door Anja
Geplaatst op 19 november 2009 om 08:22
Het is toch ook geen lacatatiehulp, verloshulp, bejaardenhulp etc. Ik vind het ook niet prettig om als kraam'hulp' betiteld te worden, en denk dat het ook een taak is voor de organisaties, om hier verandering in te kunnen brengen.
 
Door Petra
Geplaatst op 18 november 2009 om 13:19
Waar maaakt iedereen zich druk om het maakt toch niet uit hoe je genoemd wordt zolang de gezinnen je hulp maar waarderen en ze blij zijn met de zorg. Ik wordt ook wel eens kraamhulp genoemd maar ook baby dokter of zuster, en die beide zijn we ook niet. Ben het wel eens met wat er gezegt wordt over loon ik vind wel dat we onder gewaardeerd worden en dat de lonen wat hoger mogen al is het maar elk jaar iets meer omhoog dan de jaarlijkse verhoging, ik begeleid ook leerligen en hier krijg je ook geen extra verhoging voor.Tis niet erg als je uurloon maar eens wat opgekrikt wordt.
 
Door Redactie KraamSupportonline
Geplaatst op 17 november 2009 om 15:14
Beste Tania, wij hebben hier zeker geen kritiek verwijderd. Als we dit wel doen (bijvoorbeeld als er discriminerende opmerkingen gemaakt worden), dan melden wij dit altijd. Wij weten dus niet waar je het over hebt, en nodigen je zeker uit om hier gewoon je hart te luchten. Vriendelijke groet, De redactie van KraamSupportonline
 
Door Tania de Groot
Geplaatst op 13 november 2009 om 12:13
Goh, als je hier pittige kritiek hebt (en ik bedoel beslist geen beledigende) wordt je commentaar gewoon verwijderd, merk ik.
 
Door Antoinette
Geplaatst op 12 november 2009 om 21:53
Het zit hem wel degelijk in het woord/de naam, als volgens de van Dale een kraamhulp iemand is die marktkramen opbouwt, dan is dat dus duidelijk een ander vak, diegene wordt ook geen kraamverzorgster genoemd. En dat er soms kinderen zijn die, doordat wij in het wit werken denken dat wij de zuster of de dokter zijn, zegt hopelijk ook wel wat dat de verloskundigen weinig herkenbaar zijn. het zou toch wel fijn zijn als ook zij door kleding herkenbaarder kunnen zijn. Daarbij is het ook wel hygiënischer dan al die gekleurde kleding die zij zeker niet dagelijks op 60 graden wassen.
 
Door jeannette
Geplaatst op 12 november 2009 om 20:39
het zit 'm niet in het woord maar in hoe ze met je omgaan en jij met hen! Je kan je overal wel druk om maken!!!!! Zolang je maar gerespecteerd en gewaardeerd wordt als degene die die hulp geeft(kraamhulp/verzorgster/zuster/dokter oid)
 
Door Tania de Groot
Geplaatst op 12 november 2009 om 19:01
We moeten er met zijn allen de schouders onder steken, zodat het woord "hullup" er uitgaat. Anders worden we nooit serieus genomen. Het is kraamverzorgende en niet anders. Alhoewel.......we worden wel als "hullup" betaald.....als werkster verdien je hetzelfde.
 
Door emmy
Geplaatst op 12 november 2009 om 12:49
Eerlijk gezegd gaat de benaming \'kraamhulp\' helemaal niet op voor ons. Een kraamhulp is iemand die kramen op de markt opbouwt (zie Van Dale) en heeft dus niets met ons te maken. Ik wijs er altijd tussen neus en lippen op en meld dan wat een kraamhulp echt betekent. Vaak weten mensen dat niet. Persoonlijk vind ik kraamverzorgster ook veel meer het juiste woord. Met huishoudelijke HULP heeft het dus niets te maken.
 
Door Mirjam van Urk
Geplaatst op 11 november 2009 om 23:48
Mij maakt het niet uit hoe ze me noemen zolang ze mijn werkzaamheden maar naar waarde inschatten en waarderen. Ik wordt ook wel eens dokter genoemd, vind ik wel een compliment. Het is gewoon geweldig wanneer ze tegen me zeggen dat ze zo blij zijn dat ik er ben. Het maakt me echt niet uit hoe ze me noemen.
 
Door Moos
Geplaatst op 11 november 2009 om 20:06
Ik vind het niet zo spannend hoor hoe men mij noemt. Je kwaliteiten uiten zich in je werk en niet in de functienaam.
 
Door Anneke
Geplaatst op 11 november 2009 om 19:34
Vind dat de naam kraamhulp van vroeger is.Toen deden we inderdaad veel in de huishouding.Dat is nu echter niet meer het geval.We zijn er in de eerste plaats voor moeder en kind,en de h h is bijzaak.WC en badkamer omdat die schoon voor de mama moeten zijn als prioritijt,en de rest als er tijd is.!!!
 
Door ineke van der Velde
Geplaatst op 11 november 2009 om 14:41
Ik ben er al jaren mee bezig om de gezinnen en familie leden op te voeden dat wij kraamverzorgsters zijn. en geen hulpjes in de huishouding met een verzorgde opleiding. Maar er ook best wat voor gedaan hebben om Kraamverzorgster te mogen genoemd worden.Je noemt ook een operatiezuster geen operatiehulp(je) of tandheelkundige en ga zo maar door. De naam is Kraamverzorgster
 
Door Renate
Geplaatst op 11 november 2009 om 14:36
Ik geef er vaak een draai aan door te zeggen dat een kraamhulp iemand is die op de markt werkt... vind het ook niet prettig, maar het ligt er ook aan door wie het gezegd wordt en op welke manier. Zoals collega Marjanne hierboven al aangeeft, blijft het relatief.
 
Door marjanne
Geplaatst op 11 november 2009 om 14:27
IK betitel mijzelf als kraamverzorgende maar het laat mij koud als ik kraamhulp genoemd word. Ik hoor liever dat de 'kraamhulp geweldig' was dan dat er 'problemen waren met de kraamverzorgende'. Ze noemen me ook 'zuster', en dan voel ik me ook geen 'non'. Het maakt mij werkelijk niets uit.
 
Door Femke
Geplaatst op 11 november 2009 om 14:06
Het is inderdaad vervelend. Het lijkt op huishoudelijke HULP, niet dat daar iets mis mee is, maar dat zijn we nu juist net niet! Helpende en verzorgende zijn twee andere dingen. Veel verantwoordelijkheid heb je als kraamverzorgende. Ik voel me door deze uitspraak soms ook niet serieus genomen.
 
Door Corrie Versluis
Geplaatst op 11 november 2009 om 13:55
Absoluut waar! Dit vak is zo proffesioneel en je hebt een grote verantwoordelijkheid dat we praten over kraamverzorgende of kraamverzorgster. Ik vind het zeer denegrerend, alhoewel ik mij er ook van bewust ben dat mensen het meestal niet zo bedoelen.
 

  Uw reactie

 
Naam:
Uw reactie:
Code:
 
 
Laatste 5 reacties
 
  28-08-2016 Magnificent site. Plenty of useful ...     27-08-2016 Thank you for the information, ...     27-08-2016 Voelen moeders zich schuldig, dat ...     26-08-2016 Thank you for the information, ...     26-08-2016 Thank you for the information, ...    
Gratis e-nieuwsbrief  

OoievaarWil jij op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen in de kraamzorg? Meld je dan nu aan voor de gratis  

e-nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, feiten, vacatures en leuke acties voor kraamverzorgenden in je mailbox.

  Meld je nu aan
Nu in KraamSupport  

ksTijdschrift

Centering pregnancy | zelfstandige kraamverzorgenden | slokdarmafsluiting bij baby | lichaamstaal baby's 

  Meer info
Filmpje van de maand  

Filmpje van de maand Een docu over een baby in een afvalcontainer

  Bekijk het filmpje
Jouw mening
 

Welke vakkennis zou je graag bijspijkeren?

Stem
Naar overzicht

Y-Publicaties logo
© Y-Publicaties. Auteursrechten voorbehouden. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing:
Colofon | Abonneren op nieuwsbrief | Contact