App informeert ouders van te vroeg geboren baby’s

Ouders van te vroeg geboren kinderen willen het liefst 24 uur per dag weten hoe het met hun baby gaat. Het AMC en VUmc hebben een app ontwikkeld die ouders voortdurend op de hoogte houdt van het wel en wee van hun baby. Het idee voor de app komt uit de praktijk.

Er komt een hoop op je af als je kind te vroeg wordt geboren. Je hebt vragen over welke zorg er nodig is, wat voor ontwikkeling het kindje zal doormaken of hoe het met je kind gaat als je even niet bij z’n bed kunt zijn. Het AMC en VUmc sloegen de handen ineen en maakten een gratis app die ouders ondersteunt bij deze vragen. Het idee komt uit de praktijk: verpleegkundige Nathali Nienhuis-Schiedon (IC Neonatologie AMC) deelde haar idee met verpleegkundige Anita Zijp (IC Neonatologie VUmc). De twee verpleegkundigen schreven een plan voor de app, ontvingen een subsidie van AMC en VUmc en Stichting Steun Emma en gingen vervolgens aan de slag, samen met Synappz Mobile Health, de technische partij die de app heeft gebouwd.

Dagboek

Het doel van app is helder: ouders hebben nu alle informatie over hun kind op één plek, die je altijd kunt bekijken. Ze kunnen lezen over behandelingen, over de apparatuur waarmee hun kind wordt verzorgd, borstvoeding en algemene informatie over de afdeling IC Neonatologie en het ziekenhuis zelf. Een belangrijk onderdeel van de app is het dagboek. In dit deel kunnen ouders de ontwikkeling van hun kindje bijhouden, bijvoorbeeld het invullen van gewicht en hoeveel het kindje heeft gedronken. Bij deze berichten kunnen ouders foto’s plaatsen. Ook verpleegkundigen kunnen foto’s en notities plaatsen, zodat ouders, wanneer ze een keer niet bij het kindje kunnen zijn, toch kunnen lezen en zien hoe het met hun kindje gaat. Via de app kunnen ook vrienden en grootouders uitgenodigd voor het dagboek (in een afgeschermde omgeving). Het dagboekgedeelte van de app zit achter een login, en is niet gekoppeld aan het patiëntendossier van de baby – er worden dus ook geen medische gegevens in gedeeld. Het overige deel van de app is vrij toegankelijk. De app is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) of App Store (iOS).

Meer lezen: amc.nl

 

(foto: Shutterstock)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen