Beleid rondom het verwijzen voor hulp bij stoppen met roken/gestopt blijven

Zes op de 10 kraamverzorgenden verwijzen rokende kraamvrouwen niet door voor stoppen met-roken hulp. Meer dan de helft geeft aan niet (volledig) te weten naar wie ze kunnen verwijzen, terwijl vrijwel iedereen van hen aangeeft wel behoefte te hebben aan zo’n overzicht. Bo Geboortezorg brengt graag onder de aandacht welke hulp ingezet kan worden bij het stoppen met roken of het gestopt blijven.

Bij de intake wordt het stoppen met roken en/of het gestopt blijven besproken maar ook in de kraamweek is dit een onderwerp van gesprek. Het is hierbij belangrijk dat de kraamverzorgende oog en oor heeft voor moeilijke momenten en informeert over de doorverwijs mogelijkheden wanneer  een vrouw en/of partner daar open voor staat en blijk geeft hier behoefte aan te hebben.

Tips voor kraamzorgorganisaties:

Stel een duidelijk overzicht beschikbaar waarin de verschillende partijen en websites zijn opgenomen waar naar toe doorverwezen kan worden door de kraamverzorgenden. Misschien is dit al wel opgenomen in het zorgpad van de VSV? Je kunt bij het doorverwijzen ook denken aan huisartsen en praktijkondersteuners. Zij bieden vaak stoppen-met-roken begeleiding en kunnen ook nicotine vervangende middelen voorschrijven. Kraamverzorgenden kunnen ouders behalve voor hulp bij stoppen met roken, ook doorverwijzen voor extra ondersteuning bij rookvrij blijven. Extra informatie en voorbeelden kunt u via onderstaande links vinden:

  • Het zorgprotocol Rookvrij opgroeien van KCKZ geeft informatie over doorverwijsmogelijkheden.
  • Op https://www.ikstopnu.nl is veel informatie te vinden over stoppen met roken.
  • Rookvrije Ouders biedt effectief bewezen telefonische coaching voor (aanstaande) ouders die willen stoppen met roken. Ouders kunnen gemakkelijk en snel door de intaker/kraamverzorgende aangemeld worden via een online aanmeldformulier. De coaching wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

bron: Bo Geboortezorg

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen