Beligische experts waarschuwen voor vals veiligheidsgevoel ‘verklikkers’ wiegendood

Een ademhalingsmonitor of hartslagmeter voor de baby: Belgische ouders zetten ze tegenwoordig bijna standaard op hun geboortelijst uit vrees voor mogelijke wiegendood, zo laat Het Nieuwsblad weten. ‘Maar die technologie creëert een vals gevoel van veiligheid’, waarschuwen experts. Daarom pleiten ze voor een verbod op de commerciële verkoop ervan.

Het is de nachtmerrie van elke ­ouder: ontdekken dat een gezonde baby plots en onverwacht is over­leden. In Vlaanderen gebeurt het jaarlijks nog enkele tientallen keren. Er is geen eenduidige oorzaak en een autopsie geeft geen uitsluitsel. Volgens technologiebedrijven is er een manier om baby’s veilig in hun wiegje te laten liggen: met sensormat om (ademhalings-)bewegingen te volgen, een hartslagmeter, of constante temperatuurmeting. Voor prijzen tussen honderd en driehonderd euro houden die toestellen een aantal vitale functies van baby’s in de gaten. Maar voor ouders zijn die toestellen niet meer zomaar meetinstrumenten. Op online fora hebben ze het over ‘wiegendoodmonitors’.

Vals veiligheidsgevoel
‘Ze zouden verboden moeten worden’, zegt An Morrhey, pediatrisch verpleegkundige van de Slaapeenheid in het Hasseltse Jessa Ziekenhuis en lid van de Brussels-Vlaamse Werkgroep Wiegendoodpreventie. ‘Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat technologie wiegendood kan vermijden. Waarom? Omdat we nog altijd niet precies weten wat wiegendood is.’ Ze gruwelt van de commerciële ‘wiegendoodmonitors’ die de markt overspoelen. Morrhey waarschuwt voor het valse veiligheidsgevoel dat ze creëren. ‘De mens ontwikkelde eeuwenlang een intern systeem om de noden van een kind te herkennen. Maar met een monitor lijkt alle ­gezond verstand te verdwijnen. Sommige ouders laten hun kind bijvoorbeeld opeens op de buik liggen. Maar die houding verhoogt juist het risico op wiegendood.’

Alarm
Ouders hebben meestal onvoldoende informatie over hoe ze verstandig met de toestellen moeten omgaan. En ze kunnen het alarm niet altijd juist interpreteren. ‘Neem nu zo’n bewegingsmatje in de kinderwagen’, legt Morrhey uit. ‘Dat reageert op bewegingen, maar ouders vergeten dat de buggy ook beweegt door de ongelijke ondergrond. Het alarm van de ademhalingssensor is afgesteld op tien seconden. Als een ­baby dan niet ademt, gaat het alarm af. Maar op zowat alle neonatale diensten in ziekenhuizen staat dat systeem op twintig seconden, want het is niet onlogisch dat een baby die tijd tussen een ademhaling laat.’ Gevolg: gestreste en overdreven ongeruste mama’s en papa’s. De Belgische Minister van Volksgezondheid Maggie De Block ziet geen heil in een verbod op de commerciële verkoop van de monitors. ‘Ze zijn immers ook online in het buitenland te koop. Ik wil ouders daarom aanraden om naar de raad van de vroedvrouwen, pediaters en artsen te luisteren en de bestaande richtlijnen op te volgen. Zij zijn de experts.’ (bron: nieuwsblad.be)

Meer informatie: ncj.nl

(foto: shutterstock)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen