‘Buidelen door de vader moet aangemoedigd worden’

Huid-op-huid contact of buidelen door de vader is gunstig voor zowel hemzelf als voor zijn baby. Dit blijkt uit een literatuurstudie gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Midwifery. Tien kwantitatieve en twee kwalitatieve studies werden meegenomen in het onderzoek. Zes studies werden uitgevoerd in Zweden, de overige in de Verenigde Staten, Canada, India, Colombia en Denemarken.

Vier onderzoeken keken specifiek naar het buidelen door de vader. De overige keken daarnaast ook naar buidelen door de moeder. Er bestaan grote verschillen tussen de studies. Zowel preterme als à-terme neonaten werden bestudeerd. De timing en de duur van het huid-op-huid contact varieerde van enkele minuten direct na de geboorte tot langdurige periodes van bijna 24 uur tot enkele dagen. Deze diversiteit maakt onderling vergelijken lastig.

Toch concluderen de onderzoekers dat huid-op-huid contact tussen vader en baby voor beiden gunstig is. Het kind blijft beter op temperatuur, heeft minder pijn en verbruikt minder energie. Vergeleken met buidelen door de moeder blijken kinderen bij de vader eerder te stoppen met huilen en te ontspannen. Vaders die buidelen met kun kind hebben een beter begrip van hun vaderrol, meer interactie met hun kind en minder stress en angst. ‘Er is meer onderzoek nodig naar huid-op-huid contact en de perceptie van vaders over dit contact’, aldus de onderzoekers. ‘Buidelen door de vader zou in de eerste periode na de geboorte aangemoedigd moeten worden. Zeker wanneer de moeder door omstandigheden als een sectio of spoedsituatie dit contact niet kan bieden.’

 

(foto: Shutterstock)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen