Cao

Vorig jaar schreef ik een brief die ik op Facebook plaatste over de nieuwe cao die recht uit mijn hart kwam. Ik ontving daarop vele positieve en natuurlijk ook wel wat negatieve berichten. Sommige waren best wel heel negatief en kwamen bedreigend over. Ze kwamen uit een hoek waarvan ik verwacht had dat de reacties fel zouden zijn, maar niet zo fel.

Boos was ik over hoe die waardeloze cao was opgesteld. De argumenten die wij hadden werden verkeerd geïnterpreteerd. Natuurlijk wilden wij een goede reiskostenvergoeding, maar die bijdrage voor het KCKZ wilden wij niet voor onze rekening nemen. En nu blijkt dat de organisaties zelf een draai hebben gegeven aan het met terugwerkende kracht teruggeven aan de kraamverzorgende. De een geeft alles, de ander een deel; de een keert direct alles uit, de ander per jaar.

Het klopt niet, maar wat kan je er tegen doen? Je kan er tegenin gaan, de vakbond inschakelen. Die laatste, tsja, wat zal ik ervan zeggen? Heeft het überhaupt wel zin? Zij zijn tenslotte ook met die enigszins teleurstellende cao gekomen. En nu had al weer een nieuwe cao moeten zijn. Helaas komen ze er niet uit met Bo Geboortezorg.

Deze laatste stevent volgens mij af op een eigen cao, eentje die echt voor de werkgevers is: een uitgeknepen ding waar de kraamverzorgende de dupe van wordt. De NBvk mag weer niet mee doen met de onderhandelingen wat ik echt een gemis vindt. En waarom? Alleen omdat er een felle dame zit die haar mond durft open te trekken. Is dat zo verkeerd dan? Iemand met kennis in huis die het durft op te nemen voor ons kraamverzorgenden?

Laten we elkaar helpen om een goede cao op poten te krijgen. Een cao die er is voor de kraamzorg, niet een die nu dreigt te worden uitgekleed door de werkgevers om zo nog meer winst te kunnen maken over de rug van de kraamverzorgende.

We hebben er de afgelopen jaren steeds meer taken en verantwoordelijkheden bij gekregen. De druk en stress is alleen maar groter geworden. Doordat steeds meer kraamverzorgende het vak gaan verlaten wordt de druk nog hoger, wordt er meer geëist van je. Niet alleen van de werkgevers, maar ook van de gezinnen. Sommigen zien ons als huishoudster en klagen als wij moeten dubbelen vanwege alle problematiek en je echt alleen de taken kan doen waar de zorg voor staat: de controles van moeder en kind, badje, toilet, badkamer/slaapkamer en ook nog eens gvo geven. Het gaat echt niet jongens, denk nou eens logisch en rationeel na.

Misschien is het tijd voor een staking, dan kunnen we dit met zijn allen voor elkaar krijgen.

Wie weet kan die felle dame ons daar mee helpen.

Liefs van mij.

Dit is de weblog van Corina Joosten (1964), kraamverzorgende bij Kraamzorg De Waarden, regio Duin- en Bollenstreek

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen