Clara Wichman en de Geboortebeweging zetten zaak door voor zelfbeschikkingsrecht zwangere

Clara Wichmann en de Geboortebeweging starten samen met verloskundige Pauline Doedens een bodemprocedure tegen het Bravis Ziekenhuis in Rozendaal. Het Bravis ziekenhuis kwam op 8 maart in opspraak toen zij de toegang weigerde van de eigen verloskundige van een zwangere vrouw.

In een kort geding eiste zij om samen met haar verloskundige in het ziekenhuis te mogen bevallen. Clara Wichmann en de Geboortebeweging ondersteunden de vrouw en starten wederom een crowdfunding.

‘Second best’
De kort geding rechter wees het verzoek van de vrouw om in het Bravis ziekenhuis te mogen bevallen af. Volgens de organisaties ligt de vraag nu open of ziekenhuizen vrouwen die bepaalde zorg weigeren kunnen dwingen zorg te accepteren. Het is de vraag waarom er niet meegewerkt kan worden aan de redelijke wens van de zwangere om ‘second best zorg’ te ontvangen. ‘Het gaat hier om zorg die wellicht volgens zorgverleners “second-best” is, maar de eerste keus van de patiënt,’ zegt Hermine Dees-Ribbers, voorzitter van de Geboortebeweging. ‘In andere takken van onze gezondheidszorg wordt second best care geleverd. Daarbij is de wens van Sophie om zonder CTG en met eigen verloskundige te bevallen in meerdere ziekenhuizen erkend als redelijk en georganiseerd in een speciaal zorgpad.’

Beschermen
Veel vrouwen willen bevallen met een zorgverlener die ze kennen en vertrouwen, aldus de organisaties. Anniek de Ruijter, voorzitter van Clara Wichmann: ‘Het recht op keuzevrijheid en zelfbeschikking is er juist om het vertrouwen van mensen in hun zorgverlener te beschermen. Als dit recht onduidelijk is, zijn we bang dat het nog vaker voor zal komen dat vrouwen thuis moeten bevallen terwijl ze in het ziekenhuis willen zijn of uit angst voor hun zorgverlener ervoor zullen kiezen om alleen te bevallen.’

Redelijke individuele wensen

De uitspraak van de rechter is volgens de partijen gebaseerd op een verouderd document en doet geen recht aan belangrijke richtlijnen zoals de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg die een jaar geleden is vastgesteld en recente richtlijnen die zijn geschreven om meer ruimte te geven aan redelijke individuele wensen van patiënten. Het proces van zwangere Sophie is door meer dan 125 mensen met een financiële bijdrage ondersteund. Voor de bodemprocedure zal wederom steun gevraagd worden middels crowdfunding: pif.one/geboortezorg.

Links:

Crowdfunding: pif.one/geboortezorg

Filmpje: /www.youtube.com/watch?v=Ir24Qt9r3cQ&feature=youtu.be

 

(foto: shutterstock)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen