Denken aan jezelf

Moeders of mensen met een verzorgend beroep zijn vaak mensen die zichzelf wegcijferen met betrekking tot aandacht, liefde en tijd voor zichzelf. Deze mensen vinden het makkelijker om voor anderen te zorgen dan voor zichzelf. Ook ik ben zo een persoon.

De afgelopen jaren ben ik mijzelf twee keer voorbijgelopen. Ik had het niet in de gaten. Plotseling, voordat ik naar mijn werk zou gaan, vloeiden de tranen over mijn wangen. Het was voor mij een vreemde, rare en enge gewaarwording, iets wat ik op dat moment niet in de hand had.

‘Overspannen’ was het oordeel van de huisarts toentertijd, iets waar ik nou echt geen tijd voor had of wilde nemen. Ik was in totaal twee weken thuis, doodmoe van het vele gejank, maar moest mezelf dwingen om thuis te blijven want de eerste week dacht ik al: wat een zottigheid, ga gewoon aan het werk en doe normaal mens.

Na anderhalve week belde ik mijn toenmalige werkgever dat ik over drie dagen weer wilde beginnen. Ik was klaar met het nietsdoen, bankhangen en thuis zitten. Het leven ging weer verder. Ik ging weer aan het werk, zorgde voor mijn kinderen, mijn man en het huishouden. Gewoon alsof er nooit wat was gebeurd.

Klachten in mijn schouders kwamen naar voren. Ik had te pas en te onpas slijmbeursontstekingen, veroorzaakt door altijd boven mijn macht werken, maar ook door de stress die ik onbewust in mijn lichaam had zitten. Een paracetamolletje erin en weer verder gaan was toen mijn motto en eigenlijk nog steeds. Maar hoe ouder ik word, des te meer ik op mijzelf ga letten. Het gaat langzaam en ik vind het moeilijk.

De kraamzorg verandert. Je moet meegaan of ander werk zoeken, zelfsturend zijn, zelf verantwoording nemen voor je gezondheid zodat je dit beroep, wat echt heel zwaar is, kan blijven doen.

Een bed op klossen is voor mij te hoog en daardoor een zware belasting voor mijn schouders, een bed zonder klossen is te laag en daardoor een zware belasting voor mijn rug en mijn schouders. Wat is dan wijsheid? Vaak kijk ik hoe het met de kraamvrouw gaat. Gaat ze makkelijk uit bed met die hechtingen of buikwond? Dan laat ik het bed op klossen, anders gaan ze eronder vandaan. Uiteraard gaan de klossen er weer onder mocht er door omstandigheden een andere kraamverzorgende in het gezin komen. Dat maak ik dan wel gelijk duidelijk en leg het vast in het zorgplan.

Het bed in de lage situatie opmaken doe ik hetzelfde als wanneer het bed op klossen staat. De dekbedhoes leg ik binnenstebuiten op bed met daarboven het dekbed en dan doe ik rollend de hoes om het dekbed. Kijk eens op YouTube, daar kan je zien hoe dit werkt. Je kan het echt alleen en het scheelt enorm voor je rug en schouders.

Misschien kunnen we in de toekomst afspreken om in de wintertijd eenpersoons dekbedden te gebruiken in plaats van tweepersoons. Alleen dat zou al enorm schelen. Je kan in de wintermaanden ook aan het gezin vragen om een laken onder het dekbed te leggen in plaats van hem in een dekbedhoes te stoppen.

Een ander aandachtspunt zijn keukenkastjes die te hoog hangen of een commode die net te hoog is en dan moet je ook nog eens met een unster wegen. Ik overleg dan met het gezin of ik de inhoud van de kastjes waar ik vaak gebruik van maak wat lager mag zetten of op het plaatsen. Het wegen met de unster doe ik al vaak boven het ledikantje of bij mama op het bed.

Omdat mijn schouders toch weer ontstoken raakten ben ik naar de verzuimcoördinator gegaan. Een vaste weegschaal in plaats van wegen met de unster is weer een stapje richting beter zorgen voor mezelf. Ik ben weer gestart met fysiotherapie om de boel weer op zijn plek te krijgen en heb een aantal kilo’s overboord gegooid.

Het zijn kleine beetjes zorgen voor mijzelf en ik merk dat mijn lichaam dit op prijs stelt. De tijd van zorgen voor mezelf is ingegaan want tenslotte kan ik beter voor een ander zorgen als ik ook goed voor mezelf zorg. Zorg jij wel goed voor jezelf?

Dit is de weblog van Corina Joosten (1964), kraamverzorgende bij Kraamzorg De Waarden, regio Duin- en Bollenstreek

 

 

 

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen