Drinken van borstvoedingsthee afgeraden

Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO), een onafhankelijk onderdeel van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, raadt het gebruik van borstvoedingsthee met venkel of anijs door zwangere en lacterende vrouwen af. Speciale borstvoedingsthee, of borstvoedingsmix, is verkrijgbaar in (web)winkels en wordt door verkopers en fabrikanten aangeprezen bij zwangere en lacterende vrouwen. Ingrediënten uit de thee zouden de melkafscheiding ondersteunen bij vrouwen die borstvoeding geven. Deze theeën bevatten vaak venkel en anijs. Beide ingrediënten bevatten de genotoxische stof estragol. Van vrouwen die deze thee drinken, kan de baby blootgesteld worden aan deze stof.

Afgeraden
Omdat een gezondheidsrisico voor baby’s niet uitgesloten kan worden, raadt BuRO uit voorzorg het gebruik van deze thee met venkel en anijs af voor zwangere en lacterende vrouwen.

Advies aan vrouwen
Dit advies is een aanscherping van het bestaande advies aan zwangere vrouwen om maximaal twee koppen venkel- en anijsthee per dag te drinken. Voor vrouwen die borstvoeding geven gold al het advies om helemaal geen venkel- en anijsthee te drinken. Het Voedingscentrum deelt informatie hierover in hun vraag & antwoord op de website en verwerkt het nieuwe advies in de app ZwangerHap.

Advies
* Download hier het ‘Advies van BuRO over gezondheidsrisico’s borstvoedingsthee‘ (pdf)
* Download de bijbehorende ‘Risicobeoordeling gezondheidsrisico’s borstvoedingsthee‘ (pdf)

bron: NVWa, KNOV

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen