Factsheet over depressie en preventie bij aanstaande en pas bevallen moeders

Elk jaar krijgen ruim 23.000 zwangere of pas bevallen vrouwen last van de postpartum depressie . Het is de meest voorkomende aandoening binnen deze kwetsbare groep, met verstrekkende gevolgen voor moeder, kind en gezin. GGD GHOR Nederland wil depressieklachten voorkomen, of zorgen dat ze niet verergeren. Door de klachten vroegtijdig te signaleren, kunnen we moeders aan de juiste behandeling of begeleiding helpen.

Daarom is GGD GHOR samen met Academische werkplaats Jeugd Twente, het Trimbos-instituut, KNOV en het NCJ in maart 2019 gestart met een landelijk project: Depressiepreventie aanstaande- en pas bevallen moeders. Eén van de doelen van het project is om professionals in de geboortezorgketen beter te laten samenwerken.

Om inzicht te krijgen in de stand van zaken rondom de kennis, vaardigheden en doorverwijsmogelijkheden van zorgverleners bij het vroegtijdig signaleren van depressie klachten bij aanstaande en pas bevallen moeders is een digitale enquête uitgezet.

De enquête geeft een belangrijk inzicht in de stand van zaken rondom de preventie van depressie bij zwangere en pas bevallen moeders in Nederland, waarover weinig bekend is. De resultaten geven aan dat er veel ruimte is voor verbetering. Op het gebied van scholing, screenen maar bijvoorbeeld ook het inzetten van preventieve interventies, waarbij uit onderzoek bekend is dat bij vrouwen die een preventieve interventie ondergingen het aantal postpartum depressies met 22% afnam.

De resultaten van de enquête zijn verwerkt in de Factsheet ‘Depressiepreventie bij aanstaande en pas bevallen moeders’ 

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen