Invoering van 13-wekenecho uitgesteld naar volgend jaar

De invoering van de 13-wekenecho wordt uitgesteld naar volgend jaar. Het streven was om met deze echo eind dit jaar te kunnen beginnen, maar er is nu gebrek aan capaciteit als er na een afwijkende uitslag vervolgonderzoek nodig is. Volgens het RIVM zou het nu invoeren van de 13-wekenecho daarom onverantwoord zijn, omdat zwangeren met een afwijkende uitslag dan niet kunnen rekenen op passend en tijdig vervolgonderzoek. Dit melden ANP en het RIVM.

De 13-wekenecho is bedoeld om ernstige afwijkingen bij de foetus op te sporen. De Gezondheidsraad adviseerde in 2016 al aan toenmalig minister Edith Schippers van Volksgezondheid om te laten onderzoeken of het beschikbaar maken van de 13-wekenecho een goed idee is. Veel van de zeer ernstige afwijkingen die nu worden ontdekt bij de 20-wekenecho zouden al eerder op te sporen zijn, stelde de raad.

Het RIVM, de Regionale Centra en de betrokken veldpartijen schatten aanvankelijk in dat de 13-wekenecho op zijn vroegst eind 2020 ingevoerd kon worden als alle voorbereidingen zonder vertraging zouden verlopen. Uit recente berekeningen tijdens de voorbereiding blijkt echter dat er onvoldoende capaciteit is voor het uitvoeren van extra vervolgonderzoeken die volgen uit het aanbieden van een 13-wekenecho. Om deze capaciteit op peil te brengen is meer tijd nodig.

Onvoldoende capaciteit voor vervolgonderzoek

Bij een afwijkende uitslag van de 13-wekenecho krijgt de zwangere vrouw vervolgonderzoek in het ziekenhuis aangeboden, bij een Centrum voor Prenatale Diagnostiek. Vervolgonderzoek geeft de zwangere meer zekerheid over een eventuele afwijking bij het ongeboren kind.
Bij de 13-wekenecho bestaat vervolgonderzoek altijd eerst uit een Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek (GUO). Het aantal GUO’s dat wordt uitgevoerd zal naar verwachting toenemen door de invoering van de 13-wekenecho. Voor het uitvoeren van  GUO’s is daarom extra capaciteit nodig: personeel, huisvesting en apparatuur. In de ziekenhuizen is die extra capaciteit er momenteel niet. Om voldoende capaciteit bij de PND centrum voor Prenatale Diagnostiek -centra te realiseren moeten eerst onder meer perinatologen en GUO-2-echoscopisten aangetrokken en opgeleid worden.

Uitstel 13-wekenecho naar 2021

De 13 -wekenecho wordt nu waarschijnlijk in de tweede helft van volgend jaar ingevoerd, aldus het RIVM. Dat is mede afhankelijk van de ontwikkeling van het coronavirus. Naar verwachting kan de 13-wekenecho in de tweede helft van 2021 in onderzoekssetting worden ingevoerd.

De vertraging heeft geen invloed op de 20 wekenecho of andere onderdelen van het programma voor prenatale screening.

Door: Nationale Zorggids

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen