‘Liever geen curettage na miskraam’

Een curettage moet niet de eerste keus zijn bij de behandeling van vrouwen die tijdens het eerste trimester van hun zwangerschap een miskraam kregen. Het is een invasieve ingreep die schadelijk kan zijn. Artsen kunnen beter kiezen voor medicijnen of een afwachtend beleid. Dat stellen Marianne Verschoor en Marike Lemmers, beide onderzoeker aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

Jaarlijks krijgen ongeveer 25.000 vrouwen een miskraam tijdens de eerste drie maanden van hun zwangerschap. In het verleden betekende dat vaak een curettage waarbij de resten van de zwangerschap uit de baarmoeder worden verwijderd, of werd afgewacht tot deze vanzelf door het lichaam werden afgestoten. Sinds enkele jaren is ook behandeling mogelijk met medicijnen.

Verschoor en Lemmers keken naar de korte- en langetermijneffecten van het middel misoprostol en van curettage. Daarnaast zetten ze de voor- en nadelen van de verschillende behandelopties op een rij. Curettage is effectief maar brengt risico’s met zich mee op complicaties, zoals een verhoogde kans op vroeggeboorte tijdens een volgende zwangerschap en verklevingen in de baarmoeder die tot verminderde vruchtbaarheid kunnen leiden. Die complicaties kunnen worden voorkomen door voor medicijnen of voor een afwachtend beleid te kiezen, aldus de onderzoekers.

Als de arts na het gebruik van misoprostol vermoedt dat er nog zwangerschapsresten zijn achtergebleven, is curetteren meestal niet nodig. Een afwachtend beleid is dan in ongeveer tachtig procent van de gevallen effectief. Er zijn geen negatieve gevolgen voor de vruchtbaarheid, zo concluderen Verschoor en Lemmers.

De onderzoekers hopen dat hun proefschriften bijdragen aan een te ontwikkelen landelijke richtlijn voor vrouwen met een miskraam tijdens het eerste trimester. ‘Na implementatie hiervan worden vrouwen hopelijk minder vaak blootgesteld aan een potentieel schadelijke invasieve ingreep’, schrijven zij. ‘Dat kan jaarlijks honderden onnodige ingrepen schelen.’

 

(foto: Shutterstock)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen