Nieuwe Europese standaards voor neonatale zorg aan pasgeborenen en ouders

Er zijn nieuwe Europese standaards voor de neonatale zorg aan pasgeborenen en hun ouders. Centraal staat ontwikkelingsgerichte zorg, met een belangrijk accent op het mondiger maken van ouders bij het opnemen van hun taken als primaire zorgverleners.

De ontwikkelde standaard omvat elf hoofdonderwerpen: van prenatale en perinatale zorg tot overgang naar huis, ethische besluitvorming, palliatieve zorg en follow-up op de lange termijn. Elke norm is onderverdeeld in componenten voor ouders en gezinnen, professionals in de gezondheidszorg, neonatale eenheden, ziekenhuizen en gezondheidsdiensten. De moederorganisatie European Foundation for the Care of newborn baby’s, die ongeveer 220 experts uit verschillende disciplines uit 31 landen samenbracht, coördineerde het project.

Primaire zorgverleners
Een groot deel van de standaard is gewijd aan het mondiger maken van ouders bij het opnemen van hun taken als primaire zorgverleners. Wanneer individuele ondersteuning wordt geboden, kan de deelname van ouders aan de dagelijkse zorg in de neonatale intensive care (NICU), zoals het verschonen van luiers, badderen en wegen, de stress verminderen, de zorgverlenende competentie vergroten en de hechting tussen ouders en kinderen versterken.

Signalen herkennen
De normen pleiten verder voor 24-uurs toegang voor ouders tot de NICU. Aanbevolen wordt om hen een ‘ondersteunende zintuiglijke omgeving’ te bieden die blootstelling aan overmatig licht, lawaai en andere stressvolle stimuli minimaliseert. Waar pijnlijke medische procedures nodig zijn, worden ouders aangemoedigd de signalen van ongemak van hun baby te herkennen en natuurlijke pijnverlichting te bieden, zoals borstvoeding en huid-op-huidcontact. (bron: vakbladvroeg.nl)

Lees het hele artikel op: vakbladvroeg.nl

 

(foto: shutterstock)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen